lördag 6 september 2008

Experiment i köket - ni måste också testa!

Igårkväll mådde jag dåligt igen, huvudvärk och öm i halsen. Lade mig tidigt. Sov gott. Imorse vaknade jag pigg. Sådär har det ju hållt på i över en vecka nu, vilket är väldigt tröttsamt. Jag hade nog kunnat ge mig ut på en liten löptur idag, men regnet öser ner och det känns som det vore att pusha min luck att göra det. Istället vilar jag idag och imorgon (det är kräftskiva ikväll), och sätter igång med träningen igen på måndag. Eftersom jag har tränat lite mycket de senaste veckorna gör det nog ändå bara gott med lite extra vila, oavsett om jag är någon infektion i kroppen eller ej.

Experimentet
För några veckor sedan hittade jag en bild på ett häftigt bröd i en veckotidning som jag dessvärre inte kommer ihåg namnet på nu. Efter uppstigning idag satte jag igång med att försöka baka ett likadant själv.



Det blev lite pusslande med brödbitar


Såhär såg den komplicerade ritningen ut.


Ser ni vad det ska föreställa nu? Ett kräftbröd! Hur coolt som helst, och roligt att ge bort till värdparet på kvällens kräftskiva.


Efter jäsning nummer två


Brödet tillverkades genom att forma tre bullar till kropp och en större till huvud. Avlånga brödbitar till klorna, som jag skar veck i. Stjärtfenan formades av ett halvcirkelformat bröd med streck i. Till ögon använde jag russin, men jag tror det rekomenderades svarta oliver i grundreceptet.

Det färdiga kräftbrödet! Så gulligt!


Närbild på huvud och klor



Och på stjärtfenan


Vad tycks?


Jag hade som sagt inte det riktiga receptet till kräftbrödet, så jag använde mig av "Bröllopsbullar" från Bonniers nya kokbok. Med lite modifikationer blev mitt recept som följer:


50 g jäst
2,5 dl mjölk
2 dl lingonsylt
1,5 tsk salt
5 dl rågmjöl
3 dl fint dinkelmjöl
2 dl vetemjöl

Degen rördes ihop som vanligt, med fingervarm mjölk och jäst, sedan resten av intredienserna. Jäsa 40 minuter, forma brödet, jäsa 20 minuter till, grädda i 225 grader i cirka 25 minuter.

9 kommentarer:

carro sa...

Vilket coolt bröd att ta med sig på en kräftskiva!
Hoppas det blir en lyckad kväll:)

Susanna sa...

Carro - Tack så mycket, och trevlig helg!!

Löpning & Livet sa...

Vad söt! Hoppas det smakar lika gott också, men det gör det säkert :) Ha de så kul ikväll!

Susanna sa...

Andréa - I know, jag vill INTE äta upp den, det är alldeles för söt. Dessutom börjar det kännas jobbigt att äta kräftorna, eftersom jag jämför dem med det söta brödet... Well, ihop med snapsar går det nog bra ;) Hoppas ni får trevligt ikväll också!

Erika sa...

Hoppas ni har en lyckad kväll och att det inte tog emot allt för mycket att äta upp det söta brödet :)

Ebba sa...

Shit vad duktigt bakat. :) Hoppas att kvällen blev trevlig!

Sofy sa...

Jag såg det också! i tidningen alltså, vad gulligt av dig att baka det till värdparet! Hoppas det blev uppskattat och att det smakade lika gott som det såg ut!

Kram

Sofia sa...

Den var ju oerhört söt, din kräfta. Var det någon som vågade smaka på den? Jo, just det. Nu har jag gjort mitt första försök till en blogg också. =)

Susanna sa...

Erika - Tack! Jag smakade bara lite på en klo, mer hade jag inte hjärta till :)

Ebba - Tack så mycket!

Sofy - Ja det kändes som en kul idé. Dessvärre blev det lite för kompakt, men det var ändå bara jag som kunde med att smaka på det...

Sofia - Wohoo! Nu har jag varit där och lämnat avtryck också!