söndag 21 september 2008

Hård fast inte så hård löpning

Häröver springer man när man springer runt stora Delsjön...


I fredags stod jag ombytt och klar på jobbet då jag blev avbytt. Planen var att springa en timme i det vackra delsjöområdet som ligger vid jobbet. Inget jättehårt pass och inga direkta kvalitativa inslag, bara 60 minuters löpning i behagliga 80 - 85 % av max.

Det visade sig dock snabbt att den vanligtvis härliga pulszonen inte alls var speciellt härlig i fredags. Det kändes som om jag fick kämpa riktigt mycket för att komma upp i önskad puls, och hela min kropp var obehagligt stel. Benen och framförallt vaderna var stumma, och ryggen kämdes hämmande låst. De 60 minuterna i det fagra området var stundtals riktigt plågsamma. De extrema backarna kring sjön gjorde det svårt att koppla bort hjärnan och komma in i ett bra lunk.

Lyckligtvis var envisheten större än lusten att vända hemåt, så jag fick ihop 64 minuters löpning i precis den pulszonen jag ville. Men hemma igen var jag helt slut. Väldigt mycket mer slut än jag borde varit efter ett pass av denna kalibern. Jag fick dricka en halv gainer, äta en banan och 4 sura remmar (Mmm) för att sluta känna mig skakis och för att kunna närma mig tanken att ta mig till duschen...

Jag tror inte att min återhämtning är optimal just nu. Ett nytt jobb har medfört många extratimmar och många dagar med stor psykisk trötthet. Kanske var inte mina ben riktigt återhämtade efter backintervallerna i onsdags, kanske berodde den höga ansträngningsgraden på något helt annat. Lyckligtvis blir nästa vecka lugnare. Istället för en sexdagarsvecka som denna blir det bara fyra dagars jobb följt av bokmässa och landetvistelse. Ska bli skönt och välbehövligt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken cool bro! Där vill jag också springa. Hur hittar jag dit?

Susanna sa...

River - Ja, den är hur cool som helst! Första gången jag sprang i området hade jag ingen aning om att man skulle springa ÖVER sjön, så det blev en liten överraskning... Stora Delsjön som den heter ligger öster om göteborg, i närheten av Örgryte. Runt sjön går ett åtta kilometer långt motionsspår, och dessutom går Bohusleden förbi sjön. Sen finns det diverse andra stigar och grusvägar nära sjön, vilket jag uppskattar eftersom jag inte gillar att springa på asfalt :)