fredag 10 juli 2009

Långpass på asfalt (marathonpass 3, vecka 11)

Pass enligt schema:
Långpass om 12 kilometer och 87-96 minuter

Känsla innan passet:
Redan i onsdags eftermiddag, några timmar efter morgonjoggen, blev jag sugen på att springa igen. Det hade inte varit en så smart idé eftersom mina benhinnor var så stela, istället plågade jag mig själv genom att behandla mig med min nya massagerulle. Ajaj. Hursomhelst hoppades jag nu att musklerna skulle vara medgörliga till ett härligt långpass!

Min plan:
Efter en tågresa i förmiddags befann jag mig i Småland. Mest lättillgängligt var en tidigare utmätt alfaltssträcka om fem kilomter som jag adderade en kilomter till. Dessutom placerade jag ut en vätskebältesflaska vid 3,6 och 9 kilometer.

Känsla under passet:
När jag började springa kände jag att benhinnorna inte var helt mjuka men de gjorde heller inte ont. Starten gick bra och jag sprang på ganska fort utan att det var jobbigt alls. Det kändes lite i kroppen att jag sprang på ett hårdare underlag än jag brukar, steget kändes inte riktigt lika sviktande som det brukar, men samtidigt höll jag lite högre fart än vanligt. Då och då under passet högg det till i benhinnorna och efter passet var de ganska stela - det ska bli intressant att se hur 12 kilometer på asfalt påverkar dem på lång sikt.

I och med att jag hade mina flaskor utplacerade efter varje tre kilometer kändes sträckan aldrig särskilt lång, men det blev ändå tråkigt vissa sträckor. Det är verkligen inte samma sak att springa på vägen som att springa i skogen!

När jag hade två kilometer kvar blev jag stoppad av en förbipasserande släkting som jag stod och pratade med i runt tio minuter. Jag bävade för hur stela mina ben skulle vara när jag satte igång igen men det gick faktiskt jättelätt att börja springa efter pausen! Sista kilometrarna avverkades snabbt och jag sprang i mål med mycket energi kvar i kroppen. Gissa hur härligt ett glas kall mjölk och en kexchoklad smakade efter det?!

Mitt pass:
12 kilometer på 92:12 minuter.
Tempo 7:42
Medelpuls 79%

Kilometer 0-3 (flack): 22:25 minuter, 7:28 tempo, 77% i medelpuls
Kilometer 3-6 (backig): 23:02 minuter, 7:40 tempo, 80% i medelpuls
Kilometer 6-9 (backig): 23:43 minuter, 7:54 tempo, 80% i medelpuls
Kilomter 9-12 (flack): 23:02 minuter, 7:40 tempo, 79% i medelpuls

Övrigt:
Väldigt kul att långpassen (och löpningen i allmänhet) går såpass fort frammåt! Imorgon ska jag egentligen springa 6 km lättdistans men jag tror att jag ska vara snäll (...) mot mina ben och först köra lite styrketräning och därefter cykla en runda. Imorgon kväll bär det av på 25-års kalas!

6 kommentarer:

M sa...

Du är så duktig och tränar grymt bra!

Malena sa...

Jag slant... Det var jag som skrev att du tränar grymt bra

Snorkfröken S sa...

12 km är ju faktiskt långt; bra jobbat! Jag tycker alltid att det är svårt att motivera sig till att träna och springa då jag inte är hemma och springer mina vanliga rundor, men du verkar vara duktig på att få in träningen trots att du inte är "hemma".

Miss Agda sa...

Bra jobbat! Det var ett tag sedan nu jag sprang långt.... Måste ta tag i löpningen nästa v, för jag har faktiskt anmält mig till halvmaran i sep..
Sv: Träningsbyxorna som jag hade på styrketräningsbilderna kommer lite otippat fr Henry l'loyd. Inga riktiga träningsbyxor alltså utan mysbyxor, men de är såpass tunna att de funkar som träningsbyxor.

Erika sa...

Vilket lyckat pass!!

Susanna sa...

Malena - Tack så jättemycket!

Snorkfröken - Ja nu börjar det bli ganska långt iaf. Tycker det är ganska roligt att springa "borta" när man får se något annat än det man är så van vid att se, men det är ganska skönt att känna så för då blir ju träningen av lättare.

Miss Agda - Tack!! Men du tränar ju massa annat istället nu så du behöver nog inte oroa dig. Tack för svaret om byxorna, kommer nog inte ha råd med dem dock, men nu vet jag vart jag kan vända mig för att sukta efter dem :)

Erika - Ja det gick bra, så skönt så!