måndag 1 juni 2009

Löpning i högsommarvärme (pass 1, vecka 6)

Juicer från Redfellas i Malmö. Min (till höger) bestod av citron, kiwi och gröna äpplen. Perfekt läskande en varm sommardag!Pass enligt schema:
6 kilometer lättdistans på 41-46 minuter + 3*80 meter kordinationslopp

Min plan:
Gå upp någorlunda tidigt och äta frukost. Smälta maten ett par timmar och sedan ge mig ut innan det hunnit bli alltför varmt.

Känsla innan passet:
Riktigt sugen på att få röra mig. I lördags hade jag tänkt styrketräna men så kändes det lite konstigt i halsen, så jag hoppade över det. På lördagskvällen var det fest så igår vilade jag igen. Idag kändes allt precis som det skulle i kroppen så nu skulle jag äntligen få röra benen lite! Jag var dessutom så seriös att jag innan träningen tog bilen och mätte ut kilometer för kilometer. Är man statistikfreak så är man!


Liite svårt att slita sig från en hage full av gosiga hästar...


Känsla under passet:
Min plan höll inte riktigt. Jag kom inte iväg på löptur förrän strax innan elva och då var det varmt. Eftersom jag idag sprang genom skånska skogar tänkte jag att det nog skulle vara skugga i alla fall men där hade jag visst fel. På runt 5,5 kilometer av sträckan låg grusvägen i gassande sol. Ajdå. Med 23 grader i skuggan är solen inte så sval... Solen gjorde att pulsen skenade iväg, dock utan att det kändes speciellt påfrestande för konditionen. Benen var jättepigga och ville pinna på så jag lät dem göra det även fast pulsen var hög. Det dröjde inte mer än en dryg kilometer innan vätskebristshuvudvärken kom krypande och medvetandet valde att bitvis fokusera på min överhettade kropp (då gick det segt) och bitvis på mina pigga ben (då var det skönt att springa). Huvudvärken dunkade på de sista kilometrarna men jag sprang på ända in i mål vilket jag är väldigt nöjd över. Kordinationsloppen sparar jag dock till nästa pass...

Mitt pass:
6 kilometer på 47:40
Kilometer 1, 7:32 minuter, medelpuls 79%.
Kilometer 2, 7:50 minuter, medelpuls 81%.
Kilometer 3, 7:41 minuter, medelpuls 82%.
Kilometer 4, 7:50 minuter, medelpuls 82%.
Kilometer 5, 8:37 minuter, medelpuls 82%.
Kilometer 6, 8:07 minuter, medelpuls 84%.

Krämpor:
Inte stel i varken vad eller benhinna. Däremot är mitt blåmärke på vaden numera mörklila. Fint!

Inför nästa pass:
Har jag lärt mig att springa tidigare eller väldigt mycket senare när det är såhär varmt. Nästa löppass blir på onsdagkväll!


Inte helt fel att ta igen sig i en trädgård som denna.

6 kommentarer:

Emliscious sa...

härliga bilder!!! åh nu längtar jag efter min häst =)

Andréa sa...

bra jobbat ändå! (fattar fortfarande inte hur jag kunde springa 4 mil i sån där värme!) fina hästar också, vill ha!!

Lotta sa...

Fantastiska miljöer att springa i! Viktigt att vara "genomvattnad" om man ska springa när det är så här varmt!!

Susanna sa...

Emliscious - Jag förstår det :) Och jag längtar efter hästar när jag är inne hos dig!

Andréa - Tack. Ja värmen är jobbig, usch.

Lotta - Ja man blir helt lycklig av att få springa i sådana miljöer! Haha, jag var så vätskebristig efteråt att jag fick tvinga i mig lite salt. Inte gott, men det fick iaf huvudvärken att släppa direkt :)

Dessi sa...

Skitbra gjort att springa i sådan värme! :)

Jag undrar en sak.. Hur mäter du dina kilometertider och vad du hade för puls? Jag försöker pricka ut rätt i diagrammen jag får ut från klockan i sporttracks. Men det blir ju inte exakt..

Susanna sa...

Dessi - Ja det var inte det lättaste, men nu har man lärt sig att man inte ska göra det ;) SVarade på resten hos dig!