måndag 29 december 2008

Min Wake up light väcker mig för tidigt!


Poängen med en Wake up light är väl att det successivt ska bli ljusare vilket ska tillåta kroppen att vakna långsamt och hinna ställa om sig till att bli riktigt vaken innan man faktiskt medvetet vaknar? Det funkar inte så bra för mig...

Idag hade jag ställt klockan på 07.30, vilket innebar att lampan började lysa svagt vid 07.00 och sedan skulle öka i styrka fram till 07.30 då även alarmet skulle sättas igång. Problemet var bara att jag vaknade vid 07.01. Hur mycket har min kropp hunnit ställa om sig och vakna i sin egen takt då, på den där minuten? Inte alls!

Att ställa ner ljusstyrkan torde inte fungera, för jag vaknar ju redan då ljusstyrkan är på den lägsta nivån. Idag blev jag så sur när jag vaknade så tidigt att jag i protest stängde av klockan, skippade morgonträningen, och sov en extra timme istället. Inte jättebra.

Hur har det fungerat för er som har haft era lampor ett tag nu? När vaknar ni?

söndag 28 december 2008

Ett huvud fyllt med Anthon Berg


Är på jobbet. Vansinnigt sugen på choklad. Här finns ingen choklad. Det finns det däremot hemma. Världens godaste sådana - en ask med Anthon Berg praliner som öppnades igår. Men jag är alltså separerad från min ask, och kommer att vara så ett par timmar till. Sen blir det cykelhemfärd, ett snabbt styrkepass för ryggen, ytterligare lite cykel, dusch och middag innan locket på asken återigen avlägsnas.

Man skulle kunna tro att all choklad och knäck som inmundigats de senaste dagarna stillat chokladbehovet, men så blev det uppenbarligen inte. I och för sig har jag även lite molande värk i magen, så lite kanske jag kan få skylla på hormoner?

För att göra läget lite mer kritiskt väljer jag att se på Lejlas Jul marathonet som går på tv 4 +. Smidigt.

fredag 19 december 2008

Min julklapp


Lika mycket som jag älskar att ha en strukturerad vardag, lika mycket hatar jag att ha måsten då jag är ledig. Bloggen, som i och för sig är väldigt rolig att uppdatera, är en sån där sak jag måste eller bör göra. Därför blir det bloggpaus under min julledighet. Ni kommer inte att få läsa något om endorfinerna under mitt fantastiska fartlekspass igår, eller höra mig klaga över att det då jag hade 75 minuter kvar av dagens långpass började regna. Nej, det där får ni höra om efter jul istället!

Förresten, ni som följer bloggen vet ju att min pulsklocka är kass. Jag gillar verkligen pulsklockor och jag älskar att ha full kontroll och möjlighet att anaysera min träning. I en för tidig julklapp till mig själv slog jag så till på en Garmin Forerunner 50 med fotpod. Den är underbar! Bara att knäppa på sig och ge sig ut och springa, nästan iallafall. Och väl hemma igen kan man se grafer på datron och få information om exempelvis hur länge man varit i respektive pulszon. Det enda jobbiga var att få svart på vitt hur sakta jag egenligen springer. Men skit i det, tider är ju inte mitt mål, det är ju synliga muskler jag vill ha. Och vet ni, jag tror faktiskt att de börjar framträda lite mer. Wohoo!

Nej, nu ska jag slita mig från datorn och gå och göra något juligt. Baka något kanske.

Ha en alldeles fantastisk och skimrande jul!

tisdag 16 december 2008

Tisdag 16/12: Tempolöpning och BodyPump

Dubbeldag

Direkt efter jobbet stack jag upp till Fontin i Kungälv för att springa tempo. Fontin valdes för att jag läst att det fanns ett upplyst löpspår där, och eftersom jag vill springa i skogen. Så strax innan skymning joggade jag iväg. Det var en väldigt vacker natur i området, och jag sprang och njöt. I alla fall under uppvärmningen, innan jag började trycka på... Efter fartökningen gick det bitvis lite segt. Jag var visst stel i benhinnorna sedan intervallerna igår, och det kändes ju inte så bra med tanke på att det kommer att bli en hel del löpning framöver. Orken kändes ok, men benen och rumpan var lite trötta i backarna.

Passet bestod av:
Uppvärmning 10 minuter, medelpuls 73%
Tempo 30 minuter, medelpuls 83%, maxpuls 92%
Nedvarvning och stretch 10 minuter

Efter löpningen hällde jag i mig en gainer, åkte hem, åt fil och müsli med hackad mandel, kaffe och en lussekatt. Sen var jag fit for fight igen! BodyPump stod på schemat, den nya releasen. Passet gick bra och jag hade samma vikter som förra veckan. Låren och rumpan var trötta, men jag försökte tänka på att detta var sista träningen innan två dagars benvila. Det gick ok. Under rygglåten anpassade jag mig till mina nya råd och gjorde bara vanliga rodd, inga höga. Imorgon blir det full fokus på rygg och magstyrka.

Nu har jag ätit spagetti och köttbullar och tänker spendera resten av kvällen i soffan. Ha en underbar kväll!

måndag 15 december 2008

"Dina bröst är roten till allt ont"

Ungefär så lät domen när jag idag besökte samma naprapat som Carro tipsat om. En väldigt energisk man som på tio sekunder och ett par klämningar hit och dit hittade två riktigt stela muskler på framsidan av min hals. Muskler som hjälper till att hålla uppe mina boobs...

Jag gick alltså till naprapaten för att få ordning på min rygg. En rygg som jag fick besvär med för drygt två år sedan, och som ingen av de kiropraktorer/sjukgymnaster/personliga tränare jag besökt riktigt kunnat fixa till. Med en till ett par månaders mellanrum måste jag gå till någon som knäcker till min rygg och nacke, och när det nu ändå var dags tänkte jag att jag lika gärna kunde gå till någon ny sådan, som kanske kunde komma med nya teorier om vad som gått fel.

Den nya naprapaten hade följande teorier och förslag:
  • Mina (relativt) stora bröst tynger och drar i framsidan av min kropp. Det behövs en motvikt till det (om jag nu inte väljer att förminska dem vilket antagligen skulle få mina problem att försvinna, men jag tycker att det är ett mindre roligt alternativ...).
  • Jag är för stark i övre delen av ryggen (jag som trodde att det var tvärt om!).
  • Jag är alldeles för svag i nedre delen av ryggen. Det är den delen som ska balansera upp för mina bröst (ungefär här ursäktade sig naprapaten för att han var tvungen att prata så mycket om mina bröst, haha).
  • Till vardags bör jag hädanefter använda tråkiga former av bh:ar som stödjer mer (här pekade han på min fina svarta spetsbh och sa "och sådana där får du spara till speciella tillfällen".)
  • Under de flesta former av gruppträning, så som Combat, Afro, Aerobics och Step, jobbar man mycket med övre delen av ryggen. Det är då man lyfter armarna som detta sker. Naprapaten vill att jag under tre månader undviker denna form av träning, för att se skillnaden. När min rygg är stark nog igen kommer jag kunna träna sådant igen.
  • Löpning är den bästa och mest naturliga konditionsträning som finns. Alltså mindre kondition på gymmet och mer ute i löpspåret (tur att jag snart flyttar till den nya lägenheten där det finns upplysta löpspår då!).
  • Spinning är ok, men inte mer än en gång i veckan. Löpning är bättre.

Alltså. Full fokus på att stärka upp nedre delen av ryggen. Fortsatt jobb på starka magmuskler och i övrigt fortsätta med styrkan som vanligt. Ha tråkiga stödjande bh:ar. Byta ut gruppträning med armrörelser mot löpning eller spinning.

Det känns bra det här. Det låter onekligen som vettiga teorier, och mannen verkade väldigt kunnig och det han sa lät logiskt. Det enda som blir jobbigt är att så mycket konditionsträning kommer att ske utomhus, speciellt då mina benhinnor inte gillar löpning på asfalt, men jag får ta och sätta igång att successivt vänja dem vid det på en gång. Here we go!

Ps 1. Naprapaten sa för övrigt att jag utstrålade sundhet och livsglädje. Hihi!

Ps 2. I förmiddags tränade jag löpintervaller. Det gick segt och tungt och det var jobbigt på ett dåligt sätt. Ryggen var stel och benen ville knappt framåt. Men jag tog mig igenom det i alla fall. Nog om det.

söndag 14 december 2008

Söndag 14/12: Spinning, X-mas Nightmare

Temapass är roliga! Därför bytte jag ut planerad löpning mot Andréas spinningtemapass idag. Det var ett bra val!


När jag väl anlände till gymmet vid elva imorse medgav Andréa att hon visst glömt nämna en liten detalj, passet var inte förväntade 60 minuter utan 75! Det blev dock bara en rolig överraskning, eftersom passet var kul och cyklarna på hennes gym är en dröm att cykla på.


Jag i blått.

Kul annorlunda musik, två intressant klädda instruktörer och ett bra upplägg gjorde det hela till en väldigt bra upplevelse. Dessvärre valde min pulsklocka att inte ens visa puls längre (det har den gjort på sista tiden, men dock inte startat, dvs ej kunnat visa medel och maxpuls). Synd synd, men visst kändes det att det var ett riktigt intesivt pass ändå =D

Svettigare.
(Jag har såklart hänsynslöst snott bilder från Andréa. Hehe!)

Fredag 12/12: BodyPump

Jag har börjat gilla BodyPump mycket, för BodyPump är jobbigt. Mest jobbigt eftersom jag alltid ska vara bäst och tvunget vill ha minst lika mycket som instruktören på stången, trots att jag tränar Pump väldigt sällan. Detta resulterar i extrem mjölksyra och efterföljande träningsvärk i nästan varenda muskel.


Fredagens Pump var inget undantag. Instruktören, som tydligen är en gudinna på namn och plötsligt överraskade med ett par "Ser bra ut Susanna", var grym och musiken likaså. Det jobbigaste var all mjölksyra men också greppet. Jag är tydligen inte van att hålla i en så tung stång så länge. Efter rygglåten hade jag typ kramp i händerna, mellan knogarna. Tricepslåten som följde blev därför lite lidande och det var synd. Men jag hoppas att det är en vanesak som jag snart kommer tillrätta med.

Jag hade med mig en liten fusklapp med vikterna uppskrivet på, så här kommer dem (per sida):
Uppvärmning: 5
Lår: 10
Bröst: 3,5 (tränar egentligen inte bröst eftersom min fokus ligger på att stärka upp ryggen)
Rygg: 10
Triceps: 5 (stång), 2,5 (viktplatta)
Biceps: 5
Rumpa: 5
Axlar: 2,5 (viktplatta), 3,75 (stång)

Torsdag 11/12: En avdammad Crosstrainer


I torsdags var jag nästan säker på att jag var frisk från förkylningen, men bestämde mig för att känna av läget lite istället för att köra på fullt. Jag skulle jobba från klockan 10 och sedan sova på jobbet, så morgonträning var mitt enda alternativ. Först hade jag tänkt mig en morgonpromenad, men så insåg jag att det kanske var dumt att andas in så mycket kall luft. Så kom jag på ett utmärkt substitut - min fina crosstrainer som bara stått i garderoben och dammat i flera måndader! Den drogs fram och kopplades i, och vår nya dvd som är inprogrammerad på att spela in alla Simpsons som sänds visade snällt upp ett par avsnitt medan jag fick ihop 40 minuters träning med en medelpuls på 65% av max. Kroppen kändes fräsch och jag fylldes av energi inför en lång arbetsdag. Crosstrainern är allt bra att ha på vinterhalvåret!

lördag 13 december 2008

Morgonjogg i snön

Ah, vilken fantastiskt start på dagen. En stilla morgonjogg i det julig snölandskapet som Skövde ligger inbäddat i. Igår var kompisen och jag på julfest och ska jag vara ärlig var huvudet inte helt smärtfritt när jag vaknade. Men med vetskapen om vad lite frisk luft kan göra gav jag mig ut med planer på en morgonpromenad. Efter ett par minuter testade jag att jogga lite och sen flöt det bara på. 40 underbara minutrar av inga tankar, bara ena foten framför den andra. Ingen huvudvärk, ingen törst, ingen trötthet - bara en morgonjogg. Nu är jag helt redo att sitta inne och julpyssla hos min andra kompis A hela dagen :)

onsdag 10 december 2008

Gymmet!

Åh, vet ni var jag har varit? En liten snabb sväng på mitt älskade gym! Som jag trivs där, och så härligt det var att bara få vistas i gymmiljön igen. Nu var jag inte där främst för att träna, utan mest för att knäcka till min stela rygg. Men helt borta från styrketräningen kunde jag inte hålla mig, det blev tre set sittande rodd, tre set mage och tre set hög stående rodd i cablecross med drag mot hakan. Jag var så full av inspiration från alla muskulösa kroppar jag beskådade i helgen att de där få sekunderna av total muskelkontakt var ren njutning. Jag älskar att träna.

Kycklingsallad och vitlöksciabattas
Vi gjorde en väldigt enkel och god kycklingsallad häromdagen. En grillad kyckling delades och blandades i en skål med rivna morötter, rucculasallad och isbergssallad. Till det hade vi en vinegrätt av olivolja, balsamvinäger och salladskrydda. Jag var extremt sugen på vitlöksbaugetter men fick bara tag på vitlöksciabatta och trodde att det skulle gå lika bra, men icke. Ciabattan var seg och slajmig på ett dåligt sätt. Vitlöksbaugetter brukar för all del vara ganska flottiga de också, men det tycker jag bara är gott. Ciabattan var dessvärre bara urk. Synd.


Morötterna syns visst inte så mycket :)

tisdag 9 december 2008

Sömn, rygg och mjölksyra

Det är ganska imponerande, hur mycket jag kan sova nu när jag är sjuk. Det finns tydligen ingen gräns för det. Jag sover nio timmar på natten, och sedan i flera småomgångar på dagen. Däremellan är jag mest bara uppe och äter. Man får hoppat att all vila mig att bli frisk fortare.

Det finns dock en stor nackdel med att vila (sova) så mycket som jag gjort de senaste dagarna och det är min rygg. Min rygg gillar nämligen inte att vara stilla. Den drar ihop sig och fastnar då. Så igår eftermiddag hade jag så ont i den och i alla muskler som stelnat till att jag var tvungen att ta mig upp ur sängen och gå omkring lite. Pojkvännen ville väldigt gärna åka till IKEA för att se ut möbler till vår nya lägenhet, så jag hängde med honom. En tripp till IKEA innebar stilla promenad inomhus vilket blev perfekt.

Ryggen kändes faktiskt lite bättre efter att jag stått och gått i någon timme. Orken var det dock lite sämre med. När vi skulle ta trapporna upp till andra våning blev mina ben fulla av mjölksyra. Hur löjligt är inte det?

Nej, just nu längtar jag väldigt efter ett Afropass som mjukar upp ryggen, och ett tungt styrkepass som piskar benen.

måndag 8 december 2008

Det är inte rättvist!

Efter en fantastiskt julig kväll på Liseberg i lördags började jag känna mig lite konstig i halsen. När vi kom hem bäddade jag ner mig, och valde att äta müsli och avokadomacka istället för den fudge vi köpt (det är inte vanligt!) och sov sedan över tio timmar. Men det hjälpte inte. I söndags vaknade jag förkyld. Igen. Det är faktiskt bara två månader sedan sist! Väldigt frustrerande och orättvist. Jag var såklart tvungen att ställa in spinningen med Andréa (trots att jag faktiskt drömde att hon kom med det osannolika uttalandet att "det inte är farligt att få upp pulsen när man är förkyld).

Top 6 i BodyFitenss +163. Jag gillar trean mest!
Bild: Jonas Lundberg

Fitnessfestivalen orkade jag dock gå på, och så roligt det var! Dels tycker jag att det är oerhört inspirerande att människorna som står på scen. Se alla muskler de kämpat för att få fram. Särskillt kul tycker jag det är med BodyFitness tjejerna eftersom det är dem jag kan relatera till bäst. Sen var det också jättekul att mingla omkring på mässan och möta massvis med kända ansikten - jag gick flera varv och bara njöt :)

Jaha, idag tillåter väl min huvudvärk mig knappt att lämna soffan, tur i oturen att jag är ledig, men usch så segt att vara förkyld, igen!

lördag 6 december 2008

Snabbcykling med julstämning

Shrek the Halls

Det är mysigt att cykla till jobbet på morgonen nu. Speciellt på helgerna då gatorna är stilla. Mörkt och tyst, men adventsljusstakar och stjärnor i fönstren. Igår var de 60 minutrarna på cykeln min enda träning, och idag blir de bara 30 sådana (rejält svettig är jag då jag kommer fram, så det får allt räknas som träning även om det också är transport). Efter jobbet idag blir jag hämtad av älsklingen för att ta oss en tripp till Liseberg. Ännu mer mys!


Igår hade mannen och jag hör och häpna en ledig kväll ihop. Jag fick för mig att jag ville överraska honom med nybakade lussekatter när han kom hem från jobbet, men så kom han för en gångs skull hem tidigare än beräknat, så vi fick baka tillsammans istället. Det blev bra det också, och i bara farten bakade vi ut en deg pepparkakor också. Sedan fikade vi gott till Julkalendern innan vi fortsatte julstämningen med att se Shrek the halls. Imorgon väntar spinnig med Andréa och studie av vackra kvinnokroppar på Fitness Festivalen!

Världens sötaste katt?

torsdag 4 december 2008

Torsdag 4/12: Rekordlångpass!


Mina ben var som gjorda för att springa idag. Från allra första steget kändes de fräscha, och när jag hade sprungit klart efter nästan två timmar var de fortfarande lika pigga. Nu börjar låren i och för sig stelna till lite, och knäna känns något trötta, men det är väl inte att undra på efter nästan 14 kilometers kuperad löpning.

Andréas inrådan hade jag med mig sportdryck i vätskebältet och jag tycker att det gör stor skillnad i min ork. Eftersom benen var så pigga var det nämligen svårt att hålla tempot nere, så pulsen skenande iväg ibland. Då var det skönt att ta en slurk sportdryck för att få krafterna tillbaka. Och lite extra krafter kunde ju behövas då jag sprang så länge med en medelpuls på 80% av max.

Jag är så nöjd med min prestation! Det längsta jag har sprungit tidigare är runt 12 kilometer, och jag kan inte säga att den där extra biten påverkade mig nämnvärt. Jag hade kunnat fortsätta ett par kilometer till! Det är lite synd att benhinnorna i nuläget inte tillåter mig att springa på asfalt, för det vore intressant att se vilka tider jag skulle kunna prestera på jämn och någorlunda flack asfaltsträcka...

Förberedelse inför långpass

  • Klippa tånaglarna
  • Äta och dricka!
  • Fläta håret
  • Blanda sportdryck
  • Ladda mp3:n
  • Dricka lite kaffe
  • Blanda gainern till efter passet
  • På med pulsband och klocka (som iof inte startar men som ändå visar pulsen så jag ser lite hur jag ligger till)
  • Plåstra om hälarna

Nu bär det snart av!

(Långpass i min värld innebär ju dock runt 13 km, vilket kanske inte är så mycket för er supermänniskor, men det är mycket för mig!)

onsdag 3 december 2008

Onsdag 3/12: Styrka

Ah, ett gym med fullt av lediga parkeringsplatser klockan fem på eftermiddagen! Jag stannade till vid ett nytt gym idag, vid Stigs Center. Det ligger på vägen hem från jobbet och precis innan området där bilköerna brukar bildas. Så att träna där vid fem och sedan åka hem kändes optimalt.

Det var ett fint och fräscht gym, om än något litet. För ryggen som jag tränade idag fanns dock alla maskiner jag behövde, och dessutom en ledig bänk för övningarna med fria vikter. Nu var det ett tag sedan jag tränade ryggen och det kändes ganska roligt. Men det är skönt att varva den vanliga ryggträningen med Pump och Challenge för att inte tröttna.

Nu ska jag mysa i soffan med julte som mannen köpt hem. Imorgon blir det långpass!

Update: Afron skapade träningsvärk i ryggen, axlarna och vaderna. Dessutom känns det väldigt gott för samvetet att ha tränat barfota och stärkt upp alla små ben och leder i fötterna som frestas hela tiden!

tisdag 2 december 2008

Tisdag 2/12 - Afro power dance


Lösgörande konditionsträning med känsla.

Ikväll tränade jag Afro för första gången. Barfota dessutom. Rörelserna var ungefär de som jag väntat mig, men de var bra mycket roligare att genomföra än att bara titta på. Det var slängar hit och dit med armarna, massvis med öppnande rörelser för ryggen (perfekt för mig!) och en enkel koreografi som tillät mig att gå in i mig själv och bara köra på. Riktigt härligt! Dessutom resulterade passet i en ordentlig trötthet i ländryggen, axlarna och övre delen av ryggen. Definitivt ett pass jag vill träna fler gånger.

måndag 1 december 2008

Måndag 1/12 - BodyCombat 38



Det är fastställt nu, jag älskar BodyCombat nummer 38. Det är lite lyx att träna för Pernilla som ger oss en release i förväg. Så ni som inte fått förmånen att testa än, ni har verkligen något att se fram emot om ett par veckor! Det är riktigt bra musik och ett härligt upplägg som verkligen tar ut musklerna till max. Det brände extremt i mina axlar, i biceps, rygg och rumpa, och jag kommer antagligen att ha god träningsvärk där imorgon. Det enda störande momentet var att pulsklockan inte vill starta tidtagningen, så jag kan inte veta medelpuls för passet, men det var riktigt jobbigt och utmanande. Även då det var så jobbigt att jag började må lätt illa kände jag dock att jag ville och kunde ge mer. Lovely!