måndag 15 december 2008

"Dina bröst är roten till allt ont"

Ungefär så lät domen när jag idag besökte samma naprapat som Carro tipsat om. En väldigt energisk man som på tio sekunder och ett par klämningar hit och dit hittade två riktigt stela muskler på framsidan av min hals. Muskler som hjälper till att hålla uppe mina boobs...

Jag gick alltså till naprapaten för att få ordning på min rygg. En rygg som jag fick besvär med för drygt två år sedan, och som ingen av de kiropraktorer/sjukgymnaster/personliga tränare jag besökt riktigt kunnat fixa till. Med en till ett par månaders mellanrum måste jag gå till någon som knäcker till min rygg och nacke, och när det nu ändå var dags tänkte jag att jag lika gärna kunde gå till någon ny sådan, som kanske kunde komma med nya teorier om vad som gått fel.

Den nya naprapaten hade följande teorier och förslag:
  • Mina (relativt) stora bröst tynger och drar i framsidan av min kropp. Det behövs en motvikt till det (om jag nu inte väljer att förminska dem vilket antagligen skulle få mina problem att försvinna, men jag tycker att det är ett mindre roligt alternativ...).
  • Jag är för stark i övre delen av ryggen (jag som trodde att det var tvärt om!).
  • Jag är alldeles för svag i nedre delen av ryggen. Det är den delen som ska balansera upp för mina bröst (ungefär här ursäktade sig naprapaten för att han var tvungen att prata så mycket om mina bröst, haha).
  • Till vardags bör jag hädanefter använda tråkiga former av bh:ar som stödjer mer (här pekade han på min fina svarta spetsbh och sa "och sådana där får du spara till speciella tillfällen".)
  • Under de flesta former av gruppträning, så som Combat, Afro, Aerobics och Step, jobbar man mycket med övre delen av ryggen. Det är då man lyfter armarna som detta sker. Naprapaten vill att jag under tre månader undviker denna form av träning, för att se skillnaden. När min rygg är stark nog igen kommer jag kunna träna sådant igen.
  • Löpning är den bästa och mest naturliga konditionsträning som finns. Alltså mindre kondition på gymmet och mer ute i löpspåret (tur att jag snart flyttar till den nya lägenheten där det finns upplysta löpspår då!).
  • Spinning är ok, men inte mer än en gång i veckan. Löpning är bättre.

Alltså. Full fokus på att stärka upp nedre delen av ryggen. Fortsatt jobb på starka magmuskler och i övrigt fortsätta med styrkan som vanligt. Ha tråkiga stödjande bh:ar. Byta ut gruppträning med armrörelser mot löpning eller spinning.

Det känns bra det här. Det låter onekligen som vettiga teorier, och mannen verkade väldigt kunnig och det han sa lät logiskt. Det enda som blir jobbigt är att så mycket konditionsträning kommer att ske utomhus, speciellt då mina benhinnor inte gillar löpning på asfalt, men jag får ta och sätta igång att successivt vänja dem vid det på en gång. Here we go!

Ps 1. Naprapaten sa för övrigt att jag utstrålade sundhet och livsglädje. Hihi!

Ps 2. I förmiddags tränade jag löpintervaller. Det gick segt och tungt och det var jobbigt på ett dåligt sätt. Ryggen var stel och benen ville knappt framåt. Men jag tog mig igenom det i alla fall. Nog om det.

5 kommentarer:

Puma sa...

skönt att få vettiga svar på sina frågor. men varför får du inte träna spinning? belastar det också övre delen av ryggen?

Susanna sa...

Puma - Nej så för ryggens skull var det ingen fara. Däremot var den här mannen helt överfrälst i hur naturlig löpningen är för kroppen och såg ingen mening i att hindra rörelsebanorna genom att sätta fast sig vid en cykel. Han poängterade också att om jag nu skulle byta ut alla mina varierade gruppträningspass mot spinning skulle det bli lite ensidigt och kanske leda till andra besvär.

Löpning & Livet sa...

Vilken bra man! Jag kanske borde gå till honom och klaga på ryggont så att jag kan få en remiss på en (gratis) brösförminskning :) Skulle då inte ha något emot att ta bort dem :)

Bra att han gillar löpning så mycket också! :) (fast tråkigt med bh´sen, det värst som finns är ju sånna där tantiga stödjande saker :()

Susanna sa...

Andréa - Ja han verkar väldigt duktig. Synd att det är dyrt bara, 500 kr/gång. Så på två gånger nu har jag använt upp en ny pulsklocka...
Haha, ja han verkar gilla bröstförminskningar. Linus är övergtygad om att han är gay, pga uttalandet om brösten ;D

carro sa...

Åh, va kul att du gick till honom och att han dessutom hittade problemet!!!
Ja, jag fick direkt förtroende för den här grabben. Så kunning, men visst...svindyrt. Min förra naprapat tog 450 kr och han har jag gått till många ggr utan att bli helt bra...
Ha, ha...han är inte gay;). Tydligen gift med tjejen som kör Redcord