fredag 29 maj 2009

Styrketräning för ben, rumpa och vader

Min sköna semestervecka inleddes med ett styrkepass. Strax före klockan nio var jag nere på gymmet och skapade mjölksyra i ovannämnda muskler. Hur skönt som helst! Nu är jag redo för en härligt slapp semesterdag. Snart sätter jag mig på tåget och åker ner till kompisar i Skåne. Där väntar fikande, shoppande och restaurangbesök. Härligt att vara ledig!

Bilder från ett styrkepass i hemmagymmet i förra veckan. Där hann jag med ett styrkepass för benen och ett för armarna. Testade dessutom att stå i plankan och satte rekord, 1:50 (att jämföra med den halvminut jag kunde stå när jag började testa). Tur att man gör framsteg någonstans ;) Ha en underbar helg och ett stort lycka till till alla er coola som ska springa marathon imorgon!


torsdag 28 maj 2009

Nedbrytande långpass (pass 3, vecka 5)

Det har börjat bildas ett riktigt snyggt blåmärke på min vad...


Pass enligt schema: 9 kilometer på 64 minuter. 2*2 minuters gång inräknat i tiden.

Känsla innan passet:
Ganska slö i både kropp och sinne, men lite sugen på att känna av hur benhinnan mådde efter tisdagens hemska behandling.

Min plan:
Ok, nu hänger jag inte riktigt med i schemat längre... Ska jag springa lätt distans på runt en halvmil i 7:00-7:30 fart, men nästan en mil i 7:00 fart? Varför? Varför snabbare när jag springer dubbelt så långt? Märkligt.

Känsla under passet:
Segt och tungt och jobbigt, på alla sätt och vis. Tyvärr. Var det inte gluteus som var full av mjölksyra var det benen som stelnade. Var det inte pulsen som rusade iväg var det tempot som var alldeles för lågt. Orken fanns inte där alls. När det i slutet tog mig flera minuter att ta mig förbi en man som var ute och gick rullade tårarna nedför mina kinder och jag kände för att kasta in handduken på hela den här löpgrejen. Det funkar ju inte! Idag sprang jag i runt 8:00 tempo, orken var noll och pulsen var hög. Det är inte rättvist! Ok jag sprang en backig runda men att vissa kilometrar ändå tar 8:30? Inte upplyftande.

Mitt pass:
8 kilometer på 63 minuter
Kilometer 1, 7:10 minuter, medelpuls 76%
Kilometer 2, 7:33 minuter, medelpuls 80%
Kilometer 3, 8:26 minuter, medelpuls 82%
Kilometer 4, 8:28 minuter, medelpuls 82%
Kilometer 5, 7:36 minuter, medelpuls 81%
Kilometer 6, 8:26 minuter, medelpuls 81%
Kilometer 7, 8:29 minuter, medelpuls 81%
Kilometer 8, 7:43 minuter, medelpuls 81%

Krämpor: Kände ingen smärta i benhinnan varken under passet eller nu efteråt. Vilken seger...

Inför nästa pass: Nu blir det inte löpning igen förrän på måndag. Imorgon och söndag väntar styrka (blev lite kansig träningsplanering denna veckan eftersom jag kommer att resa runt en del).

För övrigt inleddes i förmiddags en liten semesterperiod på runt två veckor. Imorgon bär det av till Skåne och efter helgen åker vi till Småland. Ska bli underbart att få strosa omkring i naturen flera dagar i rad, speciellt nu när vädret verkar bli så fint.

tisdag 26 maj 2009

Ofantlig smärta och en knäckt rygg

Så var det äntligen dags att låsa upp ryggen och återfå full lungkapacitet. Bortsett från de extremt läskiga nackknäckningarna är det himmelskt skönt. Helt fantastiskt att ta ett djupt andetag ända ner till magen utan att det tar emot!

Något som faktiskt förtog en del av den sköna upplevelsen var då jag berättade för min kiropraktor om mina benhinneproblem. Kiropraktorn, som för övrigt är riktigt påläst och gav diverse råd för hur min kropp skulle kunna fungera mer optimalt, replikerade då med att han tänkte vara lite elak mot mig och hämtade en stötvågsmaskin. Känslan av att ha den mot en redan öm benhinna? Som en hammare skulle kännas om den slogs mot benhinnan. Det gjorde fruktansvärt ont! Jag har aldrig upplevt en lika intensiv men ihållande smärta förut. Det gjorde så ont att jag inte visste vart jag skulle ta vägen! Jag började svettas och fick andas i pustar. Helt ofattbart såhär i efterhand hur jag härdade ut, det är mycket man gör för att kunna träna obehindrat...


Stötvågsbehandlingen syftade till att öka blodcirkulationen i området och jag hoppas innerligt att den var värd smärtan. Något som skulle kunna få mina vader att inte stelna till på det här sättet trodde kiropraktorn var en stretchrulle kallad The Stick. Ett redskap som kan användas på muskler för att öka blodflödet och förhindra muskelknutor och stelhet. Kolla här för med info. Min kiropraktor blir tydligen den första återförsäljaren i Svergie till dessa om en månad. Jag ska definitivt köpa en då, så länge de inte är alltför dyra, för vad jag verkligen behöver är större blodcirkulation i underbenen och mindre stela vadmuskler. Spännande!

6 km LD med tre kordinationslopp (pass 2, vecka 5)

Pass enligt schema:
6 km LD på 42-45 minuter + 3*100 meter kordinationslopp

Känsla innan passet: Av någon anledning var jag inte alls sugen på att springa idag. Konstigt med tanke på hur lätt det kändes igår. Löpningen kändes mest som något jag var tvungen att få avklarat innan jag skulle till kiropraktorn på eftermiddagen, eftersom jag inte bör träna efter en behandling.

Min plan: Hoppas på att känslan av ovilja skulle ge med sig och få till en helt vanlig jogg.

Känsla under passet: Usch. Första kilometern gick ok, men sedan blev det bara riktigt tungt. Det största problemet var andningen. Det kändes verkligen som om jag inte fick ner alls mycket luft i lungorna. Ingen bra förutsättning för konditionistränning. Jag försökte tänka på annat än andningen och bara springa på, men pulsen höll sig hög fast jag sprang sakta och känslan var inte behaglig alls. Åh så jag längtade efter det där kiropraktorsbesöket under löpningen!
Koordinationsloppen körde jag under den sista kilometern då tanken på att ha energi till dem efteråt inte fanns i mitt medvetande. De loppen kändes riktigt bra teknikmässigt, coolt hur lite extra fart kan göra att löpningen blir så mycket spänstigare!

Mitt pass:
6 kilometer på 47 minuter
Kilometer 1, 7:09 minuter, medelpuls 78%
Kilometer 2, 7:40 minuter, medelpuls 80%
Kilometer 3, 8:29 minuter, medelpuls 82% (den där kilometern med en låång uppförsbacke...)
Kilometer 4, 8:15 minuter, medelpuls 81%
Kilometer 5, 8:07 minuter, medelpuls 81%
Kilometer 6, 7:33 minuter, medelpuls 84% (här gav koordinationsloppen högre puls)

Krämpor: Nada

Inför nästa pass: Just nu har jag sjukligt ont i ena benhinnan (mer om det ikväll), men det är en bra smärta som förhoppningsvis ska göra att benen är helt med på noterna på torsdag då programmets allra först långpass ska rivas av!

måndag 25 maj 2009

Löpning med en helt fantastisk kropp (pass 1, vecka 5)

Vet ni hur underbar min kropp är egentligen? På fem ynka veckor har den lyckats kapa av runt en minut i tid per kilometer, samtidigt som dess medelpuls har sänkts rejält. Och detta på ett ganska drastiskt energiunderskott (försöker få fram lite tydligare muskeldefinitioner). Hur coolt som helst!

Pass enligt schema:
5 kilomter lätt distans på 35-37 minuter.

Känsla innan passet: Jag har arbetat en extremt intensiv helg med nästan 50 timmars jobb, och dessutom ett ganska stressigt sådant. Behovet av att få komma ut i skogen direkt efter jobbet var stor, men med all stress hade jag inte höga förväntningar på att springa snabbt.

Min plan: Att få en avstressande och skön stund i skogen.

Känsla under passet: Oh så lätt det kändes att börja springa! Hela kroppen kändes superlätt och löpsteget helt bekvämt. Bara att tacka och ta emot alltså. Jag sprang på i en bekväm fart och njöt i fulla drag av känslan av vind mot min hud (det finns vissa nackdelar med att jobba på en sluten ungdomsanstalt - även personalen är ju instängd...). Mot slutet av passet gick det lite tyngre och pulsen var högre, så jag försökte sakta in för att göra passet till just lätt distans

Mitt pass:
5 kilometer på 36 minuter.
Medeltempo 7:12/km.
Medelpuls 79%.
(lägg väl märke till att jag plötsligt befinner mig inom programmets tidsintervall. Sucess!)

Krämpor: Två dagars löpvila och vader och benhinnor kändes som nya.

Inför nästa pass: Imorgon ska jag äntligen till favoritkiropraktorn för att knäcka till ryggen. Det ska bli så skönt att få andas djupt igen. Dessvärre medför besöket där att jag måste springa på förmiddagen imorgon, men jag hoppas att det inte bidrar till ömmande underben.

Tröttnade lite på mjölk och banan. Idag blev det syltmackor och mjölk som återhämtningsmål. Mums!

fredag 22 maj 2009

Från träning till jobb

Jag hann visst inte blogga som tänkt idag, och nu kommer jag inte att vara ledig från jobb igen förrän på måndag förmiddag. Här jobbas det intensivt förstår ni! Hursomhelst kan jag lite snabbt förmedla att jag sprunit ett halvsegt löppass, tränat ett effektiv styrkepass och sprunigt en härlig morgonjogg. Vidrare beskrivning av passen kommer på måndag. Ha en underbar helg!

onsdag 20 maj 2009

Ben och ryggstyrka i Susannaland


Svårt att få en bra bild genom en smutsig spegel...

Det var riktigt härligt att träna idag! Så skönt att få stå alldeles själv och träna, säcka ihop och vila själv, stretcha själv. Dagens träning bestod av hantelrodd, utfallsgång, sittande rodd, några olika benböjsvarianter och marklyft. Benövningar som jag älskar, ryggövningar som jag sällan tycker är roliga. Men idag var allt roligt. Egenträning och bra musik (Eminems nya såklart) utgjorde en perfekt kombo.

Utfallsgången i solen var rolig men energikrävande. Jag timade den så jag lyssnade på ett par av skivans bästa låtar här, det behövdes och gjorde till och med att jag tog två rundor fler än jag brukar.

Dagens ryggträning utfördes här, i ett hemmabygge som funkar fint för det mesta och så även idag, trots att det var lite löst så att jag fick stabilisera med extra viktplattor, och fast vikterna jag lyfte egentligen är delar av en pensionerad ringvält. Vikt som vikt.



Slutstation. Mossan är mjukare än en stretchmatta och luktar aningens bättre.

Pepp


För en halvtimme sedan vandrade jag omkring i soliga kohagar och var inte alls intresserad av att avbryta njutandet för att gå 50 meter till hemmagymmet. Detta trots att jag älskar styrketräning och älskar hemmagymmet. Jag kände mig inte sugen helt enkelt. Men så råkade jag passera datorn, svänga förbi bloggkoll och vips längtar jag ut till mjölksyrestela ben och brännande triceps. Här ska det tränas!

tisdag 19 maj 2009

Lugn lättdistans (pass 2, vecka 4)

Pass enligt schema:
5 kilometer lätt distans på 35-37 minuter

Känsla innan passet: Det var inte så mycket känsla; mest stiga upp, äta och dricka, sova lite till och ta på sig träningskläderna. Vips var det dags för löpning!

Min plan: Eftersom jag sprungit de flesta pass med lite högre intensitet än jag borde, och dessutom känt som om hjärtat varit lite stressat (särskilt igår, det ville verkligen inte lugna sig, läskigt) var mitt fokus idag på att springa lugnt, och inte tänka på tider.

Mitt pass:
Cirka 4,8 kilometer på 38 minuter

Känsla under passet: Åh så skönt det är att springa sådär lugnt att det inte ens är jobbigt alls, bara skönt. Jag njöt passet igenom, och det allra bästa var då jag sprungit klart och stod redo att cykla hemmåt, då kände jag mig lyckligast i världen.

Krämpor: Vaden var lite stel men ömmade inte. Blev dessvärre stelare efter en fotbollsmatch (se nedan).

Övrigt: Blev omsprungen av Musse igen...

Bonusträning - Fotboll: På jobbet ikväll behövdes en extraperson till ett lag och fast jag informerade om hur extremt dåligt bollsinne jag har skonades jag inte. Matchen fick mig att upptäcka hur väldigt mycket man får springa när man är två personer i varje fotbollslag, men fick mig också att tycka att fotboll är ganska roligt. Den snälla ungdomen jag delade lag med passade mig nämligen jättelätta bollar och uppmuntrade mina graciösa tåfjuttar (som faktiskt ledde till hela sex mål!). Min explosivitet funkade fint i matchen men mina benhinnor blev väl kanske inte jättelyckliga. Men, det var det värt för att få ha en skoj och avslappnad stund med de där kidsen som verkligen behöver just det.

Inför nästa pass: Imorgon blir det löpvila. Två dagar löpning, en vilodag och två dagar löpning känns som en riktigt bra plan.

måndag 18 maj 2009

Medelhård distans med nya skor (pass 1, vecka 4)

Mina fynd från Varvetmässan i helgen: ett par Asics Gel Nimbus, två par funktions t-shirtar, en löparjacka, ett par löpartights och tre par funktionsstrumpor.

Känsla innan passet: Efter att ha motat bort tröttheten med kaffe var jag supersugen på att få testa mina nya skor. Idag cyklade jag till Skatås för första gången och istället för de hemska backar jag hört sägas skulle finnas längs vägen cyklade jag på en grusväg genom en lummig skog utan att möta mer än ett par personer. Så fort jag orkat kalibrera fotpoden ordentligt kan jag börja springa redan där, då har jag kanske 5 minuters cykelväg till en skog där jag får vara ifred. Yes!

Pass enligt schema:
5 kilometer på 32-35 minuter. Medelhård distans, dvs 10-15 sekunder snabbare per kilometer än lätt distans.

Mitt pass:
5 kilometer på 36:45 minuter
Kilometer 1, 7:02 minuter, medelpuls 77 %
Kilometer 2, 7:14 minuter, medelpuls 81 %
Kilometer 3, 7:23 minuter, medelpuls 81 %
Kilometer 4, 7:17 minuter, medelpuls 83 %
Kilometer 5, 7:45 minuter, medelpuls 81 %

Känsla under passet: Jag känner att ni kommer att tröttna lite på att läsa om mina nya skor snart men jag måste bara få berätta hur fantastiskt sköna de var att springa i. Det kändes som om jag sprang på luftkuddar! Hela löpsteget blev så mycket mjukare och skorna satt perfekt på fötterna. Nice!
Efter ett par kilometers skonjutning började jag lägga märke till hur kvav luften var. Jag andades och andades med det kändes ändå inte som om jag fick in tillräckligt med luft. Antagligen är det en hint om att det är dags för mig att besöka kiropraktorn, för när jag inte gjort det på länge låser sig bröstryggen och revbenen vilket klämmer ihop mina lungor. Det är en konstig och obehaglig känsla, att känna att man behöver ta ett djupt andetag men inte kunna det. När luften då dessutom var kvav blev det inte roligt alls och den sista kilometern var riktigt seg. Samtidigt är jag nöjd med att ha minskat på kilometertiderna utan att pulsen varit speciellt mycket högre än vid långsammare jogg.

Krämpor: Benhinnan kändes av i cirka två steg och sedan i några minuter efter passet men har nu lugnat ner sig igen. Hoppas på att den kommer bli lika kär i de nya skorna som jag är :)

Inför nästa pass: Funderar lite över om det blir för tätt inpå att springa nästa pass imorgon förmiddag (börjar jobba vid 12). Om vaden känns bra springer jag veckans andra pass imorgon, annars får tisdagen bli en vilodag och någon av de övriga veckodagarna dubbelpassdagar.

Låg vilopuls, högre ståpuls

Jag roade mig med att ha på pulsklockan i samband med ett powernap tidigare idag. Min vilopuls ligger tydligen på kring 45 och 47 slag i minuten, vilket nog anses vara riktigt bra. So faar so good. Sen när jag ställer mig upp händer det dock något och pulsen rusar iväg till upp mot 85 slag i minuten, men lugnar sig ganska snabbt och lägger sig kring 65. Undrar om det ska vara så? Har för mig att jag läst något om hur mycket det är ok för pulsen att stiga i det läget men lyckas inte hitta något om det på internet nu. Någon som vet?

Trött
I övrigt är jag fortfarande sovtrött i princip hela förmiddagarna och då och då under resten av dagen. Jättekonstigt och frustrerande. Jag var ju och tog prover för ett par veckor sedan men har inte hört något än. Ett återbesök hos läkaren är inplanerat nästa vecka så jag hoppas på lite idéer kring justeringar då.

Jobb i veckan
Denna veckan jobbar jag bara ett långpass på tisdag, för att sedan inte arbeta igen förrän fredag eftermiddag. Därefter stannar jag dock på jobbet ända fram till måndag förmiddag. Träningsmässigt ger det fem träningsdagar på rad följt av två vilodagar. Enligt marathonschemat innefattar vecka 4 just fyra löppass. Jag hoppas benen håller för det även fast det blir löpning nästan varje dag i sträck. Snart dags att ta reda på dagsformen i benen förresten, 5 kilometer medelhård distans är planen för dagen!

lördag 16 maj 2009

Towel dance

Wow.
Towel Dance var helt fantastiskt roligt. Med hjälp av handduken som props dansade vi oss igenom 70 minuter. Ja, det var så roligt att vi bad om att få dra över tiden lite.

Handduken användes till sexiga och nonchalanta rörelser, som en piska och som en attitydförstärkare till redan härliga moves. Så roligt! Jag hade ingen aning om att man kunde vara så sexig med bara en vanlig liten handduk. Tänk en musikvideo med Pussycatdolls, så dansade vi. Nästan i alla fall.

Innan dansen tränade jag core. Det var tvärtemot oerhört tungt. Jag kände mig lite bakfull trots att jag bara drack ett och ett halvt glas igår. Well, jag tog mig igenom det och lär få en ytterligare lite starkare bål efter det tunga passet.

fredag 15 maj 2009

Förbättrad LD, snart med världens vackraste skor (pass 4, vecka 3)

Känsla innan passet: Ända sedan det misslyckade passet i torsdags har jag stretchat vaden och rörlighetstränat underbenet så fort en träningsrelaterad tanke passerat förbi i medvetandet. Detta hände ganska ofta, så lagom till lunchtid idag kändes vaden helt återställd. Den ursprungliga planen var att styrketräna idag och löpa imorgon, men då jag fått nys om det här, och dessutom vill hinna hejja fram alla er snabba bloggare på varvet imorgon tänkte jag om och klämde in både löpning och styrketräning idag. Kan Sara träna åttioelva PT-timmar efter ett marathon borde jag orka ett dubbelpass.

Pass enligt schema:
4 kilometer på 27-29 minuter

Mitt pass:
4 kilometer på 29:59 (wohoo, nästan inom tidsgränsen!)
Kilometer 1, 7:09 minuter, medelpuls 76%
Kilometer 2, 7:26 minuter, medelpuls 81%
Kilometer 3, 7:26 minuter, medelpuls 82%
Kilometer 4, 7:56 minuter, medelpuls 82%

Känsla under passet: Tog det jättelugnt i början och kände efter hur vaden kändes. Helt ok. Phew så skönt! Efter det konstaterandet var det bara att njuta. Jag var nästan själv i skogen och det var underbart! Att få lunka på där bland de skönt gröna träden och må väl, finns det något bättre sätt att träna på? (ja kanske en riktigt cool hiphopklass då som omväxling).

Krämpor: Nu någon timmer efter passet hugger det till i vaden lite då och då, men nu ska den faktiskt få vila från löpning tills på måndag så jag är inte orolig. Då ska jag dessutom justera inläggen också, så det bör jobba åt rätt håll.

Övrigt: Jämförde tider och puls med ett identiskt pass för två veckor sedan. Kolla här:

Mitt pass för två veckor sedan:
4 kilometer på 30 minuter.
Kilometer 1, 7:22 minuter, medelpuls 79%
Kilometer 2, 7:41 minuter, medelpuls 85%
Kilometer 3, 7:33 minuter, medelpuls 86%
Kilometer 4, 7:24 minuter, medelpuls 88%

Jag sprang alltså på exakt samma tid idag men med mycket lägre medelpuls. Supercoolt! Undrar om det var en tillfällighet eller om man kan bli bättre så snabbt?

Inför nästa pass: Jag får planera noga nästa vecka för träningstillfällena är begränsade. Mer om det i ett kommande inlägg.
Bortsett från lite oro över planeringen längtar jag extremt mycket efter att få springa på måndag. En tjuvtitt på anledningen ser ni här nedan...


Helt såld på dem!

torsdag 14 maj 2009

Dålig morgonjogg (pass 3, vecka 3)

Det gick inte bra att jogga imorse. Min högra vad var riktigt stel och stelheten ville inte ge med sig. När jag joggat en kilometer och det fortfarande inte hade släppt gav jag upp och gick istället. Det fick bli 1 km jogg och 2,5 km gång istället för de planerade 4 km jogg. Positivt var dock att jag under den ynka kilometern jag joggade faktiskt höll en riktigt bra medelpuls på 71%. Man får se det från den ljusa sidan...

Jag hoppas starkt på att dagens stelhet bara beror på att det inte gått speciellt många timmar sedan gårdagens pass, och att det kommer att ha släppt till nästa planerade pass, vilket är på lördag. Annars får jag byta ut det mot spinning.

Idag tänker jag ringa till kedjan som gjöt mina inlägg och rådgöra med dem. Kanske borde de justera inläggen. Jag tänker i alla fall kräva att få komma dit och springa lite på bandet för dem, något torde vara fel när vaden börjar krångla trots en såhär lugn uppstart på löpandet.

onsdag 13 maj 2009

6 km lättdistans (pass 2, vecka 3)

Känsla innan passet: Sovtrött efter dålig sömn på jobbet, men pigg i kroppen och väldigt sugen på att få komma ut i skogen och andas frisk luft.

Pass enligt schema:
6 kilometers lätt distanslöpning på 42 - 45 minuter

Mitt pass:
6 kilometer på 47 minuter
Kilometer 1, 7:14 minuter, medelpuls 76%
Kilometer 2, 7:25 minuter, medelpuls 81%
Kilometer 3 (backig!), 8:19 minuter, medelpuls 83%
Kilometer 4, 8:02 minuter, medelpuls 83%
Kilometer 5, 7:50 minuter, medelpuls 82%
Kilometer 6, 8:03 minuter, medelpuls 82%

Känsla under passet: Ett ganska lätt pass. Det enda som stör mig är att det då och då känns som om jag har hjärtat i halsgropen. I måndags kväll (efter förra passet) då jag skulle sova ville pulsen inte lugna ner sig utan kändes stressad trots att det var flera timmar mellan löpning och läggdags. Egentligen borde inte min kondition vara speciellt påverkad av träningspass som dessa eftersom jag är van att träna i samma intensitet men genom annan konditionsträning. Det är dock riktigt obehagligt när hjärtat bankar på snabbare än det borde.
Bortsett från hjärtat var passet härligt. Det var så skönt att få vara i skogen efter att ha varit på jobbet så länge!

Krämpor: Räknas kissenödig? I övrigt lite, lite stel i benhinnan de första minutrarna, annars kändes benen bra.

Inför nästa pass: Hinner jag inte med så mycket, det körs nämligen som en morgonjogg imorgon. 4 kilometer lätt distans på fastande mage som kommer att ta mig evigheter om jag ska lyckas hålla pulsen kring 70%...

måndag 11 maj 2009

Naturlig LD (pass 1, vecka 3)

Känsla innan passet: En härlig ledig dag, pigg i kroppen men kanske fortfarande lite sviter sedan söndagens vätskebrist.

Pass enligt schema:
5 kilometer på 34-37 minuter

Mitt pass:
5 kilometer på 39:23 minuter
Kilometer 1, 7:21 minuter, medelpuls 77%
Kilometer 2, 7:45 minuter, medelpuls 81%
Kilometer 3, 8:16 minuter, medelpuls 80%
Kilometer 4, 7:50 minuter, medelpuls 80%
Kilometer 5, 8:05 minuter, medelpuls 81%

Känsla under passet: För första gången kändes det riktigt naturligt att springa. Från löpsteg ett föll jag in i ett skönt flow som följde med mig hela passet. Det enda jag hade lite problem med var pulsen som vägrade sjunka trots att kroppen kändes helt fräsch. Pulsen kändes ungefär lika stressad som den brukar göra om jag ska testa min vilopuls och blir så nervös att pulsen stiger en sådär 10 slag. Kanske var det min vätskebrist i kombination med mitt kaffeintag under dagen som låg bakom.

Krämpor: Allt kändes bra. Wohoo!

Inför nästa pass: Imorgon åker jag till jobbet kl 10 och återkommer inte hem förrän 16 dagen efter. Kanske blir det lite styrketräning ihop med grabbarna på ungdomshemmet på kvällen, annars blir det vilodag imorgon. Nästa löppass är tänkt till onsdag eftermiddag.

Torsdagens lättdistans:
För att ha något att jämföra med senare skriver jag här ut statistiken från passet i torsdags, ett likadant pass som jag sprang idag.

5 kilometer på 39:40 minuter
Kilometer 1, 7:16, medelpuls 75%
Kilometer 2, 7:47, medelpuls 80%
Kilometer 3, 8:03, medelpuls 82%
Kilometer 4, 8:02, medelpuls 81%
Kilometer 5, 8:26, medelpuls 80%

Någon närmare analys än att passet var nästintill identiskt med dagens kommer inte, eftersom jag redan har glömt hur det kändes :)

Yoga inspiration

I lördags levde jag yoga i sju timmar. Det känns såklart i kroppen idag; i rygg och mage, i axlar och i ben, men det känns någon annanstans också. I själen. Att jag samma kväll ordnade en hejdlöst rolig fest utan någonsomhelst stress eller panik över saker som inte blev just som planen i mitt huvud kan inte ha berott på annat än mitt avslappnade sinne.


Kundalini Yoga
Dagen inleddes med ett pass Kundaliniyoga, vilken genom Google beskrivs som en djup yoga som används för att skapa inre frid. Vår lärare Martina Everling berättade att hon idag hade valt den av hundratals färdigkomponerade yogasessioner som skulle ge "En god morgon". Yogan innehöll några styrkeövningar och flera rörelseövningar, men vad som gjorde störst intryck på mig var Eldandningen. I många av övningarna skulle vi nämligen andas väldigt snabbt och liksom bygga upp en eld inom oss. Det är svårt att beskriva den mentala känslan av eldandningen, men den fysiska känslan var en lätt yrselkänsla följd av en stor värmespridning i kroppen.

I slutet av denna session fick vi meditera till en repetativ musikslinga som vi sjöng med till. Jag har aldrig mediterat förut och visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig eller komma att tänka på undertiden. Resutlatet blev ingenting. De tio minuter vi satt och sjöng kändes som max två och min hjärna vandrade knappt iväg från musikslingan alls. En märklig men häftig känsla!


Body Balance
Mitt andra möte med BodyBalance stod som punkt två på dagsschemat, och jag gillade det lika mycket den här gången som den förra. De sammanhängande rörelserna gör att man känner sig smidig och musiken till passet är riktigt bra. Instruktören (som jag förresten snott bilderna ifrån) är väldigt duktig på att guida deltagarna på mentala resor så avslappningen i slutet av passet var suverän.

Efter pass nummer två fick jag uppleva lite konventstress då lunchen skulle avnjutas innan nästa pass. Den typen av stress tycker jag bara är härlig då den bidrar till att bygga upp lite extra spänning i kroppen inför de stundande passen.

Yoga teknik
På denna klass fick vi en praktisk föreläsning kring tekniken i några av de vanligaste yogapositionerna. Därefter fick vi gå ihop två och två och korrigiera varandras tekniker. Skoj med föreläsning och lärorikt att bli ordentligt studerad i de olika positionerna, men det var lite obekvämt med handpåläggning på en svettig främlig...

Föreläsning - Leva yogiskt
Min favorityogalärare Tova höll här i en föreläsning kring hur man integrerar yoga i vardagen. Jag har redan fått lite inblick i Tovas härliga attityd till livet som yogautövare, och jag satt fängslad av hennes inlevelsefulla lektion, så fängslad att jag vid nästa biblioteksbesök ska låna en yogabok och fördjupa mig lite i ämnet och filosofin.


Anusara yoga
75 minuters yoga av ovannämnda favoritinstruktör gjorde mig inte besviken. Det var skönt att äntligen få köra igenom ett helt yogapass, samtidigt som axlarna började säga i från i hunden. På grund av min trötthet var det inte riktigt lika magiskt som det är för det mesta, men det var ändå en perfekt avslutning på dagen.

torsdag 7 maj 2009

Mycket

Jag har ett fulltecknat schema de närmaste dagarna. Fulltecknat med roliga saker, men ändå fulltecknat. Därför kommer jag antagligen inte att kunna producera något ordentligt blogginlägg förrän på söndag. Den närmaste tiden kommer vara fylld av jobb, yoga och inflyttningsfest.

Dagen har också varit hektisk med många förberedelser inför festen. Sprungit har jag dock prioriterat och det gick bra. Mer om det en annan dag. Nu ska jag alldeles strax krya till sängs, jag är så trött att jag knappt ser ordentligt längre...

onsdag 6 maj 2009

Lättdistans med noll pulskoll (pass 2, vecka 1)

Känsla innan passet: Här ovan kan jag äntligen visa er trapporna jag måste ta mig uppför efter varje gympass. Redan när jag gick hem från benpasset igår kände jag att jag skulle få ordentligt med träningsvärk i benen. Imorse när jag knatade ner för gymmet för 45 minuter core kände jag att jag var precis så stel som jag befarat. Inte lätt att träna benen hårt när det hämmar löpningen så. Ska försöka planera in benstyrka dagen före en vilodag nästa gång istället.

Passet enligt schema:
4 kilometer på 27-29 kilometer, eventuellt med kortare promenadavsnitt.

Mitt pass:
4 kilometer på 30 minuter.
Kilometer 1, 7:22 minuter, medelpuls 79%
Kilometer 2, 7:41 minuter, medelpuls 85%
Kilometer 3, 7:33 minuter, medelpuls 86%
Kilometer 4, 7:24 minueter, medelpuls 88%

Känsla under passet: När jag började springa och verkligen kände efter hur trötta benen var bestämde jag mig för att inte jaga tider idag. Jag bestämde att jag inte skulle kolla på klockan annat än vid varje kilometerstolpe (som jag nu springer efter då fotpoden är lite för snäll och anger lite längre sträckor än stolparna gör), trycka på lap vid kilometrarna och kolla igenom tiderna efteråt, allt för att inte bli stressad och springa hårdare än jag borde. Jag bestämde mig också av någon anledning för att inte kolla pulsen på klockan heller, utan bara springa lugnt och behagligt och känna efter vad jag orkade. Eh, det gick väl sådär kunde jag konstatera när jag var i mål och förväntade mig en puls kring 80%. Hur blev det såhär egentligen? Hela passet kändes jättelätt! Hur kan jag ha en medelpuls på 88% sista kilometern och tycka att det kändes lätt?! Mycket märkligt.

Krämpor: Högervaden var stel som vanligt. Fick även lite mjölksyra i benhinnan. Inte bra. Måste springa lugnare!

Inför nästa pass: Ok så det här funkar ju inte. Det är inte ok att ha 85% i medelpuls på ett lätt distanspass! Imorgon då jag springer nästa pass (komprimerad träningsvecka som sagt) ska jag kolla på pulsen hela tiden och vägra gå över 80%. Inte bara för att det blir för jobbigt konditionsmässigt utan även för att låta benen hinna anpassa sig till löpstegets belastning. Nu blir det effektiv vila tills löppasset imorgon kväll.

tisdag 5 maj 2009

En heldag i yogans tecken




Min träningsvecka blir lite komprimerad den här veckan. På fredag jobbar jag hela dagen, kvällen och lite av natten och på lördag kväll har älsklingen och jag inflyttningsfest -följd; ingen träning på söndag heller. Men, hela lördagen ska faktiskt fyllas av träning, om än inte sorten jag vanligtvis ägnar flera timmar åt.

På lördag anordnar mitt gym en inspirationsdag i yoga. Under dagen kommer vi få testa på flera olika sorters yoga, lyssna på föreläsningar om yogans historia samt ta emot tips i yoga teknik.

Såhär spännande ser schemat för dagen ut:
9.00-10.15 Meditation + Kundalini Yoga
10.30-11.45 Föreläsning Yogisk Historia + BodyBalance
12.00-13.15 Yoga Teknik
13.30-14.45 Föreläsning Leva Yogiskt & Anusara Yoga
15.00-16.15 Anusara Yoga Temaklass
16.30-17.45 Hot Yoga

Jag ser verkligen fram emot att få fördjupa mig i yoga, som jag de senaste månaderna verkligen har förälskat mig i. Dessvärre hinner jag inte delta i Hot Yogan, men det kanske är lika bra för all brun utan sol jag kommer smörja in mig med inför festen skulle ändå runnit av mig där, haha. Men åh så harmonisk jag kommer att vara på festen sen!

Intensiv benträning

Imorse var jag på läkarmottagningen och tömdes på ett par ynkliga rör blod. Ändå sitter jag och inbillar mig hur oerhört svag jag blir av den stora blodförlusten, och vid vissa provtagningstillfällen (ofta i samband med feber och infektion förvisso) har jag till och med varit nära att svimma efteråt. Idag gick det bättre och psyket nöjde sig med att berätta att jag kände mig lite svag i kroppen. Nu återstår någon veckas väntan innan jag kanske får svar på hur det kommer sig att jag är så trött.

Alldelles nyss kom jag hem ifrån gymmet efter att ha tränat ben. Ben och core är vad fokus kommer att ligga på styrketräningsmässigt den närmaste tiden. Ben för att de behöver tränas och vara starka i löpningen, och core för att de behövs för att orka ha en bra hållning. Jag märker förresten redan stor skillnad efter någon månads regelbunden coreträning - jag säckar inte alls ihop på samma sätt i löpningen som jag brukade göra förr. Nu orkar jag hålla ryggen rak passet igenom, få in mer syre i lungorna och orkar kanske lite extra.

Styrkepasset idag blev ett intensivt sådant. Jag är helt ledig från jobbet idag och ville bli färdig med dagens planerade aktiviteter så fort som möjligt. Roligt med ett riktigt intensivt styrekträningspass då och då, det tar verkligen på konditionen! Något som inte var lika roligt var att ta mig uppför de dryga 100 trappstegen som leder från gymmet upp till min lägenhet. Mjölksyra!

(Här skulle det egentligen finnas en bild från min nya fina mobil, men jag har visst inte fått allt att funka än... Crap!)

måndag 4 maj 2009

Lättdistans med Musse (pass 1, vecka 2)

Enligt schema skulle jag idag:
Springa 6 kilometer och gå 1 kilometer. Jag kunde själv välja om jag skulle springa allt på en gång och gå efteråt, eller jogga 2 + 1 + 2 + 1 med tre minuters gång mellan joggen.

Mitt pass såg ut såhär:
3 kilometer jogg
5 minuters gång
3 kilometer jogg
5 minuter gång
=
Kilomter 1, 7:25 minuter, medelpuls 76%
Kilometer 2, 7:32 minuter, medelpuls 80%
Kilometer 3, 8:05 minuter, medelspuls 80%
Gång 5 minuter
Kilometer 4, 7:37 minuter, medelpuls 79%
Kilometer 5, 7:22 minuter, medelpuls 83%
Kilometer 6, 7:35 minuter, medelpuls 82%
Gång 5 minuter

Känsla innan passet: Jag har varit extremt trött hela dagen. Trots att jag sovit och ätit ordentligt har jag hela dagen varit så trött att jag inte kunnat koncentrera mig eller tänka klart. Mina förväntningar inför dagens pass var alltså inte speciellt höga.

Känsla under passet: I början kändes flåset bra men benen stela. Högervaden kändes stum och knäna gjorde lite ont, men det försvann efter ett par kilometer. Kilometer 3 gick lite tungt då den innehöll en lång uppförsbacke, men de två kilometrarna som följde efter gåvilan flöt på fint. I slutet glömde jag dock gång på gång bort min plan om att ta det lugnt, och började istället stressa på för att inte få alltför höga kilometertider, som ni ser på pulsen. Inte så smart. Jag ska försöka skärpa mig! Det är dock inte så lätt att traggla på i lugn fart när självaste Musse passerar en i spåret! Överlag kändes passet alltså ganska tungt, men med tanke på förutsättningarna är jag nöjd.

Krämpor: Som sagt, högervaden är lite stel men benhinnan har inte börjat göra ont än, peppar, peppar.

Övrigt: När jag skulle stretcha vid stretchplanket kom Musse förbi och ställde sig jämte och stretchade han också. Lite coolt!
Jag är nöjd med att det gick att springa trots tröttheten. Pratade med min doktor som gör magutredning på mig (det verkar för övrigt inte vara gallan som han först trodde, just nu testas laktos igen) och vi kom fram till att jag ska ta lite prover redan imorgon bitti , för att se om vi kan hitta några orsaker till tröttheten genom dessa.

Inför nästa pass: Nu ska det inte springas förrän på onsdag igen, och då ett kort pass, vilket känns ganska bra för benhinnornas skull. Imorgon ska jag styrketräna benen med fokus på spänst. Roligt!

En kropp i balans


Igårkväll var jag inte på topp. En lång arbetsdag med magont som följeslagare och jag ville helst gå hem och dra täcket över huvudet. Andréa hade dock tipsat om att en kille på gymmet skulle öva igenom ett pass BodyBalance strax efter att jag gått av mitt arbetspass, så jag valde mellan att gå hem och tycka synd om mig själv eller att gå till gymmet och hoppas på att lite lugn träning skulle lyfta mitt humör. Gissa vad jag valde...?

BodyBalance var helt suveränt. Härligt flödande rörelser och åtta fantastiska minuter i krigarställningar. Det är inte möjligt att känna sig svag och ynklig efter att ha stått åtta minuter i krigarställningar! Mitt i passet överraskades jag av en intensiv magträningslåt. Just nu är mina magmuskler vana vid 30-45 minuters mindre tung mag- och ryggträning, så idag känner jag lite träningsvärk i magen vilket jag inte fått av coreträningen de sista veckorna. Härligt!

Efter all meditativ stretch och nedvarvning var dyningarna av min dåliga dag bortblåsta. Ett utsökt kvällsmål hemma hos Andréa med tillhörande skvaller och min kväll var slutade perfekt.

lördag 2 maj 2009

Flygande lätt distans (pass 3, vecka 1)

Enligt schema skulle jag igår träna som följer:
3 minuter gång

2,5 kilometer jogg (ca 17,5 minuter, 7,00 pace)
3 minuter gång
1,5 kilometer jogg (ca 10,5 minueter, 7,00 pace)
3 mintuer gång
1 kilometer jogg (ca 7 minuter, 7,00 pace)
3 minuter gång
Totalt 6 kilometer och 47 minuter

Mitt pass såg ut såhär:
3 minuter gång
3,12 km (23 min, 7,23 pace)
3 minuter gång
1,72 km (11 min, 6,37 pace)
2 minuter gång
1,06 km (7,02, 6,40 pace)
4 minuter gång
Totalt 6,9 kilometer och 53 minuter

Medelpuls (under jogg): 79%

Känsla innan passet: Förväntansfull. Lite oroad då den korta cykelturen hem från jobbet gav ordentlig mjölksyra i benen. Lätt panikslagen över batteriet i pulsklockan som dog, och mycket lättad efter att ha fått tag på ett nytt.

Känsla under passet: Ett riktigt lätt och roligt pass. Vilken skillnad från premiärpasset i tisdags! Lite snabbare men med mycket lägre puls; en sval skog är bättre än en het skog! Konditionen kändes knappt ansträngd av farten idag och jag började för första gången på riktigt sätta mig in i att förhoppningsvis komma nöta på i den där farten i fem freaking timmar. Obeskrivligt spännande!

Krämpor: Inte ont någonstans! Högervaden kändes lite stel ibland, men inte på ett störande sätt och smittade inte av sig till benhinnan.

Övrigt: Försökte först springa efter kilometermarkeringarna på slingan, men fick ge upp det då vissa var borta. Tror att klockan är lite snäll mot mig och att kilometertiderna ovan är lite snabbare än vad de var i verkligheten.
Funderat lite över hastigheten som jag nästan tycker är pinsam att uppge, men man måste ju börja någonstans... Känner dock att jag har ett ganska dåligt utgångsläge med energiunderskott och ett BMI långt över det rekomenderade, men det är inget jag egentligen borde fokusera på, utan se löpningen som ett verktyg till att få bort överflödiga kilon. Min kondition är ju grym som orkar med det här - det borde fokus ligga på istället!

Inför nästa pass: Stretchar jag vaderna och ritar cirklar i luften med tårna för att öka blodcirkulationen i benhinnorna. Idag är det vilodag igen och på måndag vankas nästa pass, sju kilometer. Längtar!

(Inspiration till ovanstående layout har jag fått från smartingarna Sofy och Jane. Någon annan punkt ni tycker skulle vara rolig att läsa om?)