måndag 18 maj 2009

Medelhård distans med nya skor (pass 1, vecka 4)

Mina fynd från Varvetmässan i helgen: ett par Asics Gel Nimbus, två par funktions t-shirtar, en löparjacka, ett par löpartights och tre par funktionsstrumpor.

Känsla innan passet: Efter att ha motat bort tröttheten med kaffe var jag supersugen på att få testa mina nya skor. Idag cyklade jag till Skatås för första gången och istället för de hemska backar jag hört sägas skulle finnas längs vägen cyklade jag på en grusväg genom en lummig skog utan att möta mer än ett par personer. Så fort jag orkat kalibrera fotpoden ordentligt kan jag börja springa redan där, då har jag kanske 5 minuters cykelväg till en skog där jag får vara ifred. Yes!

Pass enligt schema:
5 kilometer på 32-35 minuter. Medelhård distans, dvs 10-15 sekunder snabbare per kilometer än lätt distans.

Mitt pass:
5 kilometer på 36:45 minuter
Kilometer 1, 7:02 minuter, medelpuls 77 %
Kilometer 2, 7:14 minuter, medelpuls 81 %
Kilometer 3, 7:23 minuter, medelpuls 81 %
Kilometer 4, 7:17 minuter, medelpuls 83 %
Kilometer 5, 7:45 minuter, medelpuls 81 %

Känsla under passet: Jag känner att ni kommer att tröttna lite på att läsa om mina nya skor snart men jag måste bara få berätta hur fantastiskt sköna de var att springa i. Det kändes som om jag sprang på luftkuddar! Hela löpsteget blev så mycket mjukare och skorna satt perfekt på fötterna. Nice!
Efter ett par kilometers skonjutning började jag lägga märke till hur kvav luften var. Jag andades och andades med det kändes ändå inte som om jag fick in tillräckligt med luft. Antagligen är det en hint om att det är dags för mig att besöka kiropraktorn, för när jag inte gjort det på länge låser sig bröstryggen och revbenen vilket klämmer ihop mina lungor. Det är en konstig och obehaglig känsla, att känna att man behöver ta ett djupt andetag men inte kunna det. När luften då dessutom var kvav blev det inte roligt alls och den sista kilometern var riktigt seg. Samtidigt är jag nöjd med att ha minskat på kilometertiderna utan att pulsen varit speciellt mycket högre än vid långsammare jogg.

Krämpor: Benhinnan kändes av i cirka två steg och sedan i några minuter efter passet men har nu lugnat ner sig igen. Hoppas på att den kommer bli lika kär i de nya skorna som jag är :)

Inför nästa pass: Funderar lite över om det blir för tätt inpå att springa nästa pass imorgon förmiddag (börjar jobba vid 12). Om vaden känns bra springer jag veckans andra pass imorgon, annars får tisdagen bli en vilodag och någon av de övriga veckodagarna dubbelpassdagar.

7 kommentarer:

Sara (Träningsglädje) sa...

ja visst är det kul med nya skor!! :-) om du sprang dagens pass på förmiddagen(?) och springer morgondagens pass imorgon kväll, har du nästan lyckats få in en fuskvilodag, men känn efter i benen - särskilt om du har känningar i benhinnorna. men grymt sprunget hursomhelst - och tänk att det redan gått 4 veckor!!!!!

ps. vad är det för pass imo? ds.

Susanna sa...

Sara - Verkligen! Extra roligt så länge de är vita och fina desstuom :)
Kan inte springa senare än förmiddag imorgon för jag jobbar 12-24... Men jag tror det går bra, är 5 kilometer lätt distans och jag känner mig inte alls stel i vaden nu. Jag testar helt enkelt, funkar det så funkar det.

Miss Agda sa...

Alltid lika kul med nya skor! Värsta motivationsinjektionen:)

Snorkfröken S sa...

Tröttnar absolut inte på sko-funderingar! Skor är ju hur kul som helst! Verkar vara samma känsla i dina Nimbus som i Kayanos, att man tossar på moln :)

Och bra sprunget!

Andréa sa...

härligt! smart att cykla den vägen.. jag brukar ju springa där, men har inte riktigt tänkt på att jag även kan cykla där.. smart :)

Dessi sa...

Kul med nya skor! Men minst lika roligt var ju pulsen. Grattis! :)

Själv får jag springa terräng nu ett bra tag framöver känns det som ;)

Susanna sa...

Miss Agda - Ja verkligen! Man vill ut och springa hela tiden alternativt ha på dem på stan :)

Snorkfröken - Tack! Ja de var obeskrivligt sköna och det måste ju berättas om så att alla får uppleva det ;)

Andréa - Nej det var faktiskt en jättefin väg och jag tror att man fick cykla där för det är ju skyltat. Så mysigt i den lummiga skogen man passerar där, och så tar det bara totalt 7 minuter från mig till skatås den vägen.

Dessi - Tack så mycket! Hur häftigt som helst att kroppen kan göra framsteg så fort! Nu hoppas jag bara att dina benhinnor repar dig så att vi kan fortsätta det här ihop!