onsdag 6 maj 2009

Lättdistans med noll pulskoll (pass 2, vecka 1)

Känsla innan passet: Här ovan kan jag äntligen visa er trapporna jag måste ta mig uppför efter varje gympass. Redan när jag gick hem från benpasset igår kände jag att jag skulle få ordentligt med träningsvärk i benen. Imorse när jag knatade ner för gymmet för 45 minuter core kände jag att jag var precis så stel som jag befarat. Inte lätt att träna benen hårt när det hämmar löpningen så. Ska försöka planera in benstyrka dagen före en vilodag nästa gång istället.

Passet enligt schema:
4 kilometer på 27-29 kilometer, eventuellt med kortare promenadavsnitt.

Mitt pass:
4 kilometer på 30 minuter.
Kilometer 1, 7:22 minuter, medelpuls 79%
Kilometer 2, 7:41 minuter, medelpuls 85%
Kilometer 3, 7:33 minuter, medelpuls 86%
Kilometer 4, 7:24 minueter, medelpuls 88%

Känsla under passet: När jag började springa och verkligen kände efter hur trötta benen var bestämde jag mig för att inte jaga tider idag. Jag bestämde att jag inte skulle kolla på klockan annat än vid varje kilometerstolpe (som jag nu springer efter då fotpoden är lite för snäll och anger lite längre sträckor än stolparna gör), trycka på lap vid kilometrarna och kolla igenom tiderna efteråt, allt för att inte bli stressad och springa hårdare än jag borde. Jag bestämde mig också av någon anledning för att inte kolla pulsen på klockan heller, utan bara springa lugnt och behagligt och känna efter vad jag orkade. Eh, det gick väl sådär kunde jag konstatera när jag var i mål och förväntade mig en puls kring 80%. Hur blev det såhär egentligen? Hela passet kändes jättelätt! Hur kan jag ha en medelpuls på 88% sista kilometern och tycka att det kändes lätt?! Mycket märkligt.

Krämpor: Högervaden var stel som vanligt. Fick även lite mjölksyra i benhinnan. Inte bra. Måste springa lugnare!

Inför nästa pass: Ok så det här funkar ju inte. Det är inte ok att ha 85% i medelpuls på ett lätt distanspass! Imorgon då jag springer nästa pass (komprimerad träningsvecka som sagt) ska jag kolla på pulsen hela tiden och vägra gå över 80%. Inte bara för att det blir för jobbigt konditionsmässigt utan även för att låta benen hinna anpassa sig till löpstegets belastning. Nu blir det effektiv vila tills löppasset imorgon kväll.

6 kommentarer:

Nice legs Sus!! sa...

tycker det är svårt med benträning eftersom träningsvärken sitter i så länge - och påverkar all annan träning (ja löpning och spinning iaf...). du är duktig som sprang iaf!!

Löpning & Livet sa...

men tror du inte du har högre maxpuls då?

vi ska kalibrera din fotpod också! jag ska springa banintervaller på tisdag kväll, kan du då? isf är det bara att hänga på! och om du har anant pass inplanerat kan du ju bara hänga med ner och sen springa..

bra jobbat skulle jag säga också :)

Snorkkis sa...

Oj, den trappan ser ut att vara tuff efter ett benpass, men effektiv för rumpan!

Roligt att läsa om din löpning, du verkar inspirerad trots att pulsen steg mycket idag!

Dessi sa...

Tror det är många faktorer som spelar in om pulsen är annorlunda än normalt, t.ex. sömn, mat och vätska. Se hur det ligger till nästa pass annars är det ju nåt mysko..

Jag längtar efter att få springa snabbt! Får man byta ut ett lättdistanspass mot ett snabbt? ;) Eller så får jag kuta ihjäl mig på Blodomloppet haha!

Malin sa...

Jag tycker att det brukar fungera ganska bra trots träningsvärk. Så fort man blir varm så känns benen genast mjukare... Men det är ju olika det där! :( (Grymma trappor) Du får se det som lite extra styrketräning! ;)

sabina sa...

kolla gärna in min blogg..
om träning och kost..
beach 2009 och resten av livet

www.nyttigabloggen.blogg.se