fredag 21 november 2008

Att vara dum blondin


Könsrollerna ska utnyttjas!

Jag hatar när folk (både män och kvinnor) antar att jag exempelvis är sämre på praktiska göromål just för att jag är kvinna. Det är irriterande och bidrar dessutom ofta till att man faktiskt blir lite sämre... Kanske just för att jag irriterar mig på detta faktum tycker jag det är roligt att spela ut folk som tror på stereotyperna.

Sambon och jag har en bil som behövdes bytas däck på. Det är en Saab med en sorts fälgar som nyper åt skruvarna så hårt att vi själva inte lyckats rubba dem. Dessutom har vi lyckats få tag på tre högerdäck och ett vänsterdäck, där man då måste lossa fälgen på ett högerdäck och rotera det. Och så är det bara en vecka kvar tills man måste byta och alla verkstäder är fullbokade. Eller, så lät det iallafall då sambon spenderade gårdagen till att ringa runt och försöka boka tid.

Såhär gjorde jag:
Jag gick upp, åt frukost och såg på ett avsnitt av Greys Anatomy. Sminkade mig, borstade håret och tog på mig figursmickrande kläder. Satte mig i bilen och åkte till närmsta verkstad, gick in, fyrade av ett leeende och sa:
- Hej... Har ni möjligen tid att byta däck på min bil. Jag kan inte...
- Ja, kanske. Vad är det för bil (här vet såklart mekanikerna om att Saabar med aluminiumfälgar är svåra att byta däck på).
- Eh... En Saab. Röd *leende igen*
- Haha. Ok. Ja, det ska nog gå. Kom tillbaka om en kvart så hinner vi nog att klämma in dig.

Jag väntar en kvart (åker och handlar) och är sedan tillbaka på verkstaden där jag slår mig ner på en stol och läser veckotidningar. Under de tjugo minuter jag sitter där hinner telefonen på kontoret ringa otaliga gånger, och svaret blir alltid detsamma: "Nej, vi har inte några tider för däckbyte. Det har varit fullbokat i flera dagar nu. Kanske, kanske i slutet av nästa vecka."

Medans jag läser kikar jag nyfiket ut mot bilen. Den vanliga skruvlossarmaskinen funkar inte, skruvarna sitter som väntat för hårt. Mekanikern hämtar en större maskin. Ingen lycka där heller. Mekanikern går iväg, är borta några minuter och kommer tillbaka med en ännu större maskin. Nu så! Samtidigt står en annan mekaniker och studerar däcken. Han funderar lite och kommer sedan och hämtar mig för att berätta om problemet. Jag har tre högerdäck.
- Oj. Konstigt. Hur gör man då?
- Jag kan vända det åt dig. Det tar en stund extra.
- Åh, vad bra, du kan fixa det alltså. Skönt.
Jag går och sätter mig igen.

Tio minuter senare står bilen utanför kontoret med vinterdäck på. Jag har redan betalt mina 300 som ett vanligt däckskifte kostar och går för att hämta bilen. Där står två mekaniker
- Det var nog bra att du tog hit bilen, för så hårt som skruvarna satt hade du aldrig fått upp dem själv.
- Jasså? Satt dem hårt alltså?
- Ja. Vi fick hämta den största maskinen från förrådet. Men det är ok, det bjuder vi på.
- Åh så snällt, tack så mycket!
- Och så var det fälgbytet på det tredje högerdäcket. Det var ju inget du kunde veta om, så det kostar inget extra för dig heller.
- Va? Åh vad ni är snälla. Tack, tack, tack!
- Det var så lite så. Trevlig helg!

Haha, män är så lättlurade ;)

9 kommentarer:

Katarina sa...

hahahahahahaha.. Way to go!

Andréa sa...

hahaha! Ja det är fan inte mer än rätt! Nån nytta ska man väl ha av de där förbannade könsrollerna :D

(Undrar om det hade gått lika bra för mig som är svarthårig??)

Susanna sa...

Katarina - Yes :)

Andréa - Exakt, man måste ju få ha nytta av dem också! Och det klart det hade gjort, dumbom =)

Arj sa...

Hoppas det går lika bra när sommardäcken skall på. Dags att byta verkstad, eller skall du chansa på att verkstadskillar inte sitter och läser bloggar???

Men visst. Jag har råkat ut för samma sak. Snäälllaaa, vill du hjälpa mig med... och blink, blink med ögonfransarna.
Och vem vill inte känna sig manlig och duktig? Så jag hjälper till fast jag inte behöver.

Susanna sa...

Arj - Ja just det. Får hoppas på att det inte är alltför många verkstadsmän som hittar hit :) Och så ska jag köpa några specialmuttra som inte drar åt, så förhoppningsvis kan jag göra det själv nästa gång.

Evasleva sa...

hahaha!

Kerstin sa...

Oj, sådär gör jag ofta =) Fast inte just däckbyte. En gång så var vår tv trasig. Och vi hade garanti kvar men hittade så klart inte kvittot...
Min make gick in på alla Expertbutiker i stan (det var nämligen på Expert vi köpte tvn) och kollade om de kunde skriva ut en kopia på kvittot. Vi hade ju använt oss av Expertkortet och då lagras all sån information.

Det va ju så klart stört omöjligt. Det fungerade inte på det viset.

När han hade varit inna i sista butiken så tog jag av mig förlovningsringen, knäppnte upp en knapp på skjortan och trampade in.
Jag sa som det var att klantiga lilla jag hade lyckats slarva bort kvittot och nu visste jag inte vad jag skulle ta mig till!!! Eftersom garantin skulle gå ut om bara någon vecka.
Han ringde ett samtal. startade faxen och så komm kopian på kvittot =)

Det är bara en av alla gånger jag fått lösa saker som inte maken kan.

Ett annat ex är att jag på jobbet oftast får ta alla bilar/lastbilar till besiktningen. Då går de igenom utan några större anmärkningar =)

..man får ju inte va dum heller ;)

Evelina sa...

Hahaha, dumma män! ^^

Malin sa...

Smart! ;)

Jaa, det gäller att utnyttja könsrollerna ibland! Hehe..