lördag 30 januari 2010

Sweet!

Jag sitter på jobbet och har just inlett en så kallad långhelg. Jobb 09-22 idag, 09-24 + sovande jour imorgon och 6-11 på måndag. Det kan tyckas vara lite frusterande att inte kunna träna på så lång tid, men jag känner faktiskt inte så.

Igår återförenades jag nämligen med Jillian på gymmet. En veckas uppehåll från cirkelträningen och den kändes nästan lika tuff som på första passet. Illamåendet vände stundtals i halsen och jag fick ha starka motiverande samtal med mig själv för att fortsätta, speciellt under cirkel två, som var uppbygd såhär:

Utfall med bakre benet på bänk + axellyft framåt 2*20*2 (två varv, 20 reps per sida)
Utfall åt sidan + bicepscurl 2*20*2
Mountain Climbers 2*1 minut
Hopprep 2*1 minut
Omvänd planka 2*1 minut

Svettigt och jobbigt, men fantastiskt skönt när det var gjort. Efter den cirkeln rullade det på som det skulle och jag tog mig igenom programmet. Tack vare att jag stod ut sitter jag nu här nöjd på jobbet med en ljuv träningsvärk i benen och en rofylld känsla i kroppen.

Nu vilar jag tills på måndag, och då väntar en monsterutmaning.

Hoppas alla ni som är på Nike har fantastiska dagar, ser mycket fram emot att läsa om dem!

fredag 29 januari 2010

Fjällresa

Tillbaka från en underbar vecka i fjällen, och vad passar bättre än att gestalta den med en bildbomb?



Färdigutrustad och jättenervös inför första åken...

Inte direkt små backar heller, men jag överlevde faktiskt!

En av de mäktigaste upplevelserna på resan var vyerna. Jag har aldrig varit så långt upp i landet innan och blev helt betagen av fjällen. Så vackert!

Mysigast var att åka liftar mellan olika anläggningar, bara glida fram och njuta av utsikten.

Lätt irriterande var det att mina skidovana lår fylldes av mjölksyra efter bara någon minuts åkande. Hallå låren, så farligt var det väl inte? Tydligen inte, för när liften var sönder och vi fick klättra upp för ett freaking berg var mjölksyran i låren knappt märkbar. Konstigt det där.

Noggrann planering för att undvika röda och svarta backar.

Något annat mycket härligt var att få leka i snön (mer bilder på det kommer). Så underbart att pulsa ut i meterhög snö och bara fjanta runt, rulla, hoppa och brottas. Livskvalité!


Vi besökte såklart After Ski också, och lyckan var total när vi upptäckte ett lekland även där.

Ladda, ladda, men för vad...?

Sumobrottning! Galet svettigt, halt, intensivt och glädjefyllt.

Pustar ut, helt genomsvettiga, men som synes också helt överlyckliga. En upplevelse (speciellt rolig efter några glas vin!)


Vätskepåfyllningen var såklart viktig under veckan. Jag hade med min Camelback fylld med vatten, smidigt.

Och då det var ont om tid innan after skin började kunde man slå två flugor i en smäll, stretcha vaderna och dricka vin samtidigt!

Värmande kaffedrinkar.



På morgonen intogs obligatorisk grötfrukost. Själv kittade jag min med hackad mandel, gojibär, mullbär och äppelmos.




En vecka med vänner, skidåkning, naturupplevelser, lekar, vin och mjölksyra - blir det bättre?

Nu väntar lite uppackning, därefter ett Jillianpass (som jag har längtat!) och slutligen myskväll med Andréa.

fredag 22 januari 2010

Cirkelträningspass, linser och skidor

Jag har dessvärre inte speciellt mycket tid över till datron idag, inatt åker vi nämligen norrut på semester. Min livs första skidresa och jag oroar mig en aning för att dö i de livsfarliga backarna. Nej, jag har aldrig stått på ett par skidor tidigare. Folk i min närhet försöker lugna mig med att jag har goda förutsättningar med starka ben och bra balans, men vad gör det när man inte förstår hur man ska svänga...?

Nytt underställ från Everest. Tröjan är supersöt med fina mönster!

Nej men det kommer säkert att gå bra. Planen är att åka utför de flesta dagar men också att hyra längdskidor någon gång. Tror att jag kommer älska längdskidsupplevelsen. Om ni erfarna skidåkare där ute har något tips till mig angående skidåkningen mottages dessa tacksamt.

I övrigt har jag fortsatt med cirkelträningen och är fortfarande lika kär i den. Efter resan när tid finns tänkte jag skriva ut exempel på ett helt program här, men hittills får ni hålla till godo med en mördarövning, Surrenders.

Sorry för kassa bilder, hade inte tillgång till kameraman idag...

Utgångsläge är stående grundposition men med hantlar sträckta över huvudet. Armarna behålls sträckta genom hela övningen. Rörelsen sker genom att man sänker ena benet bakåt i ett utfallssteg och sätter knäet i marken. Därefter drar man in det andra benet så att man står på knä. Fram med benet man började med igen i ett utfallssteg, lyft upp till stående igen. Samma ben leder övningen igenom. Svinjobbigt men grymt effektivt!


Slutligen vill jag bara dela med mig av min nyfunna kärlek till röda linser. Man kan ju ha linser i och till allt! Röda linser är så smakneutrala att man kan få dem att passa in i nästan vilken maträtt som helst. Perfekt att slänga ner i potatis och purjolökssoppan, att dryga ut köttfärsen med, eller som jag gjorde igår, som ett tillbehör till en vegetarisk rätt med lite för lite protein.

Nu hörs vi inte på en vecka så jag önskar er en härlig vecka fylld av röda linser!

tisdag 19 januari 2010

Träning och jobb

Jag hade en mycket ambitiös plan för dagen. Då jag jobbar 09-22 idag och 09 - 24 + sovande jour på onsdag var jag på väg att skriva in både dagen och morgondagen som vilodagar. Inget fel med det egentligen, men då jag vilade tre dagar i rad i helgen var jag inte helt nöjd utan ville kunna klämma in lite härlig träning ändå.

Efter lite kalkylerande igårkväll insåg jag att jag faktiskt skulle hinna med ett snabbt cirkelträningspass innan jobbet utan att gå upp alltför tidigt. Hur det skulle gå att träna såpass hårt så tidigt återstod dock att se.

Med gröten precis uppäten (ja, Andréa, jag åt först! Haha.) klev jag in i gymmet. Jag kan inte säga annat än att början av passet var ganska segt, men så hade jag strategiskt lagt lite lättare övningar i början av passet också. Mitt i då utfallen i kombination med armövningar avlöste varandra rann svetten nedför pannan och pulsen slog härligt hårt. Då allt visst tar lite längre tid än man tror på morgonen hann jag bara med 45 minuters cirkelträning, men det var nog en lite lagom start.

Skönt att bevisa för mig själv att det faktiskt går att träna fast man jobbar hela dagen, och mycket mycket skönt att sitta här på jobbet och fortfarande känna att låren bränner till då och då.

Frog kicks bränner härligt i nedre delen av ryggen men hur gör man egentligen för att andas när man kör dem? Tappar andan hela tiden och det gör dem väldigt svåra...

måndag 18 januari 2010

Fokusbyte med raw food som snabbmat

Nu ska vi se här, hur man kan tänka för att inte fokusera på det negativa i de sämre episoderna av dagen.

Jag hade bara lite spänningshuvudvärk när jag vaknade imorse.

Att jag fick vänta i över en timme hos läkaren gav mig tid sitta och "bara vara".

Att tidsplanen sprack pga ovanstående och jag missade sista cirkeln i dagens träning var kanske bara bra för kroppen, det blev trots allt 60 minuters ren cirkelträning i alla fall.

Att jag sedan inte hann äta lunch innan besöket hos naprapaten ledde till att jag köpte med mig en fantastisk raw food lunch från Dahls.

***

Igår jobbade jag men passade på att gå till och från jobbet samt ta ett par extrasvängar. Morgonjoggen ställdes in och jag sov istället hela elva timmar vilket var superhärligt. Söndagens konditionsträning blev alltså till promenerande, en timme, men det fick bli tillräckligt under omständigheterna.

Idag var jag jätteladdad inför cirkelträningen. Det är så galet kul! Synd att jag inte hann köra alla övningar, men om någon dag är det ju dags igen. Så roligt det är! Nytt för idag var jägarvila mot vägg. Jillian ville att man skulle försöka stå 2*1 minuter. Efter otaliga benövningar var jag lite osäker på hur det skulle gå, jag har nog faktiskt aldrig testat innan.

Känslan var väldigt överraskande. De första 15 sekunderna var halvjobbiga, de följande 15 svinjobbiga, låren brände och jag undrade vad som hände, i nästa 15 började smärtan avta men benen istället skaka och under de sista 15 skakade benen okontrollerbart men det kändes knappt jobbigt längre. Märkligt!

Jag besökte även min naprapat idag för första gången på ett halvår. Statistiken talar för sig själv där, ibland var jag tvungen att gå dit med bara några veckors mellanrum, jag har blivit så mycket bättre i ryggen! Jag fick massa beröm och uppmanades att fortsätta med allt precis som jag gör eftersom det funkar så bra.


Slutligen måste jag få berätta lite om lunchen. Nötfyllda tomater till huvudrätt och morotspaj med cashewgrädde till efterätt. Huvudrätten var mycket god och mycket matig. Jag köpte till efterrätt då jag trodde att man knappt blev mätt på raw food utan den men det var visst fel. Efterrätten var kanske lite väl söt och smakade liksom blommigt, men var annars ett mästerverk den också. Det enda negativa med det hela var priset, 115 kronor för hela kalaset. Men det är väl bara att köpa på, priset lär sjuka när rätterna blir vanligare. Hursomhelst ett mycket roligt initiativ av Dahls!

Såhär söt blev förresten min sambo i den helt fantastiska jackan som jag vann åt honom hos Sara för någon vecka sedan. Det är en superlyxig jacka, vi satt i nästan en kvart igår och kollade igenom alla funktioner och detaljer. Tack så mycket!!
(Ja, han ville vara "bloggnördig" och gör typ en sidechest :) )

lördag 16 januari 2010

En perfekt dag?

Jobb igår, jobb imorgon, ledig idag.
Hade den perfekta lediga dagen planerad. Stiga upp tidigt och mysa omkring lite i lägenheten, därefter möta en kompis på stan och äta caféfrukost ihop. Sen direkt till gymmet och riva av ett efterlängtat cirkelpass. Göra några nödvändiga tråkärenden och sist en lugn och skön hemmakväll där tid skulle finnas till bokläsande.
Perfekt Susannadag.

Kom hem sent från jobbet igår och försökte varva ner. Gick halvbra. Somnade till sist men vaknade mitt i natten av att jag hade huvudvärk. Hur ofta har man huvudvärk på natten? Uppenbarligen hade jag inte lyckats slappna av igår utan hade antagligen legat och spänt käkarna när jag sovit. Inte bra förutsättningar för skön djupsömn.


Huvudvärken hängde i när jag vaknade imorse men kunde motas bort någorlunda. Frukosten blev jättemysig och jag trivdes bra med min dag.

Men, när jag steg in i gymmet spände huvudet igen. Jag hoppades på att det skulle vara den typen av huvudvärk som försvinner när man väl börjar träna, men då jag såg att pulsen var högre än normalt under uppvärmningen började jag tvivla. Mina misstankar bekräftades när jag i första cirkeln fick kämpa oproportionerligt mycket och drogs med en obehagskänsla i kroppen.

Avbröt. Gick hem och fick hypokondriskt lite extra dubbelslag på hjärtat på hemvägen. Typiskt mig att med tankens kraft kunna förvärra symptomen. Men men, uppenbarligen inget läge för träning. Tråkigt!

Tråkigheterna fortsatte dessvärre - hela eftermiddagen var jag superslö och humöret låg i botten. Och det blev inte direkt bättre av att jag skar mig och fick sitta med fingret i högläge i en freaking halvtimme innan det lugnade ner sig. (Och precis nu märkte jag att jag varit dum nog att använda fingret på tangentbordet vilket gjort att det börjat blöda igen. Bara till att klippa till ett nytt förband ja...).
Nej jag ska nog ta och dra täcket över huvudet snart, det här är inte min dag. (Och utsikterna är inte direkt strålande inför den inplanerade morgonjoggen imorgon). Suck!

torsdag 14 januari 2010

Barfota!

Cirkelträning idag, fokus på rygg. Och som alltid lite på ben, bland annat genom en konditionsövning med alternerande utfallshopp. Ordentligt jobbigt.

När jag stod och gjorde en balansövning liknande den jag visade för någon dag sedan började jag fundera över varför jag egentligen hade skor på mig. Det är ju helt onödigt! Visst hoppar jag en hel del men det är kontrollerade hopp och jag står på en till viss del sviktande gymmatta när jag tränar. Varför inte då ta av sig skorna och träna upp fötter, leder och vader också?

Sagt och gjort. Spännande känsla! När det var balans inblandat blev allt mycket lättare, och då jag gjorde burpees kändes hoppet in mot händerna smidigare. Men när jag hoppade hopprep upplevde jag det som om fotlederna var lite instabila, en diffus känsla. Nu några timmar efteråt har jag definitivt inte ont någonstans, men jag känner att en brinnande träningsvärk är på väg att dyka upp i vaderna. Häftigt!

Vad tror ni om barfotaträningen?

Här kommer dagens övning - omvänd låg benböj med axellyft framåt.
Man startar alltså övningen i bottenläget, typ sittandes på huk med hantlar i händerna. Därefter rätar man benen till drygt 90 grader samtidigt som man lyfter hantlarna framåt. Roligt med en annorlunda övning!



Som sagt, inga hantlar i hemmet nej...

Något annat som var nytt för idag var Matkorn. Det smakade ungefär som mathavre, vilket jag gillar. Ordentligt med tuggmotstånd men ändå gott. Byggde utifrån den en underbar "sallad" med keso, rödlök, avokado, oliver, paprika och soltorkad tomat. Mumsigt!