onsdag 30 april 2008

Att sätta potatis...

... känns i baksida lår!

Förutom lite vardagsmotion blir det vila för mig idag. Känner mig lite slemmig i halsen och vill inte riskera att det förvärras inför helgen. Dessutom kanske det slinker ner ett par Cosmopolitans ikväll, och då är det ju bra om vätskebalansen är intakt ;)

Kurerade mig dessutom med en improviserad halvnyttig kaksmet. Hackade mandlar, smält 86% cholkad, kakao, olja, lite smör, lite fruktsocker och lite dinkelmjöl. Ihop med en kopp kaffe blev det hur gott som helst!

Nu hägrar spikmattan. Det gör inte lika ont att ligga på den längre. Bara några sekunders smärta innan det övergår till att bli en ganska behaglig stickande känsla. Dessutom känner jag mig så skönt avslappnad i ryggmusklerna efter att jag legat på den.

Ha en underbar Valborg!

tisdag 29 april 2008

Första löpningen

Den första riktiga joggingturen på ett par månader gick av stapeln idag. Det blev 43 minuter av omväxlande lycka och protester.

Idag var det då dags att testa foten. Det var dags att testa konditionen också för den delen, eftersom det varit svårt att få till bra konditionspass med en skadad fot.

Jag väntade till eftermiddagen med att springa eftersom jag ville hinna få i mig ordentligt med mat och vatten innan passet. Dessvärre hann det bli 20 grader varmt också, men det är smällar man får ta.

Efter 5 minuters uppvärmning var det dags att börja jogga försiktig. Det gick oerhört trögt! Hela kroppen kändes seg och skrek ut protester kring vad jag var på väg att ta mig för. Under de första tio minutrarna gjorde allt ont. Allt utom den skadade foten :) Var det inte knän som ömmade var det axlarna som var stela. Och var det inte den ena fotleden var det den andra hålfoten. Sådär höll det på tills jag plötsligt insåg att det gått ett tag utan några krämpor. Gott! Då började det vända.

En sak var dum, jag hade bara smala inneskor med mig, och de var för ostabila för att kunna springa bra inne i skogen med. Rundan jag sprang innehöll 3 km skogsvägar och stigar, vissa fulla med rötter och ris. När jag väl kom ut på större vägar kunde jag slappna av mer i fötterna och hålfötterna slutade dessutom att kännas stela (jag har haft lite liknande träningsvärk i dem sedan gången i lördags).

Hela tiden lyssnade jag på min ljudbok och levde mig in i den. Det var väldigt kul och effektivt. Jag har svårt att springa till musik då jag ska springa länge i samma takt för då känns det som jag kommer i otakt med min egen springtakt.

Jag försökte också att lägga mig till med lite tips jag snappat upp genom alla bloggar. "Spring med armarna", "Skjut ifrån" "Landa rakt under kroppen" och så vidare. Det kändes väldigt bra, det kändes faktiskt som om min teknik förbättrades lite. Allt flöt på bra.

Väl ute på asfaltsväg ökade jag tempot. Planen var från början att ligga på 165-170 i puls genom hela passet, men allt kändes så bra att jag ökade. De sista tre kilometrarna försökte jag att inte kolla på klockan för mycket, men pulsen kontrollerades ibland och låg på runt 185 (90% av max, om man räknar 185/max). Konditionen kändes hur bra som helst, och jag kunde tugga på i det tempot de sista två kilometrarna. Jag kände mig stark och snabb och allt var underbart. Väldigt mycket värme strålade förvisso från asfalten, men ibland kom svalkande vindpustar.

På 43,30 kom jag i mål. Jag tror att det snabbaste jag sprungit rundan på är 42,50. En riktigt bra tid med tanke på uppehållet alltså! Jag är hur nöjd som helst!!

När jag väl saktade av utanför huset snurrade det till lite. Jag fick ta pyttesmå steg över vägen för att känna att jag hade kontroll över kroppen. En sådan ansträngning i en sådan värme var väl kanske inte så smart. Så jag stapplade in och sänkte en liter vatten, protein och en apelsin innan jag lade mig i skuggan och strechade.

Det är inte mycket i livet som slår en strech på en skuggig gräsmatta i landsbygdens totala stillhet.

Stenplockning som cardio

När man befinner sig hemma på föräldragården är det obligatoriskt att hjälpa till med jordbruket. Ofta rör det sig om behagliga sysslor som att utfordra djuren eller kontrollera gärdesgårdar. Under våren finns dock ett annat moment - stenplockning.

Då åkrarna plöjs upp kommer stenen upp, och den måste bort innan man kan så gräs. Alltså har det i två dagar varit min (och pojkvännens) trevliga uppgift att frakta bort denna. Brodern har kört en traktor med skopa på som vi andra lagt stenen i. Så kör man runt, runt på åkern tills all sten ligger i skopan. Det är mycket sten i Småland. Och de väger allt från ett par kilo upp mot 40 kg. Det blir en del marklyft, knäböj och ryggövningar det.

I torsdags var vi ute strax över 2 timmar. Kontrollfreak som jag är var jag ju tvungen att se vilken puls man höll, för att bedöma om jag skulle räkna det som träning eller inte. Jodå, min medelpuls låg strax över min medelpuls på en snabb promenad. Det blev allt lite förbränning det där!


Såhär mycket sten finns det på årkarna, typ.

I eftermiddag ska jag ut och springa! Min fot har känts bra ett tag nu, så det kommer äntligen bli dags. Det ska bli så kul! Jag har laddat mp3n med en ljudbok av Camilla Läckberg, så tiden lär gå alldelles för fort... Återkommer med rapport senare.

söndag 27 april 2008

Vikingabilder

Här är anledningen till att jag varit dålig på att blogga de senaste dagarna. Igår var en av årets viktigaste och roligaste dagar: T r a j e t!

T r a j e t är en poängjakt som anordnas i mina hemtrakter. Under en dag vandrar (trajar) man en mil, samtidigt som man utför diverse stationer för att samla poäng. Det går också för sig att dricka lite spritdrycker under dagen.

Man tävlar i lag om max 8 personer, och dessa lag kan ha olika teman. I år bestämde vi oss för att klä ut oss till vikingar. Det har fixats med kläder och utrustningi flera veckor, och igår var det äntligen dags.

Det blev en helt underbar dag och jag njöt i fulla drag hela dagen. På kvällens avslutande middag blev vi som kronan på verkat belönade med "Årets klädsel". Wohoo!!!


Traske Hird




Lägg märke till dolken på benet och de body fitness wannabe bakåtdragna axlarna...

tisdag 22 april 2008

Ny färg + äggvarning


Det blev en ny färg på frukosten idag. Hallonen var slut :) Gott gott, men framförallt - jag är så j*vla glad, för jag har kommit på vad som funkar för min mage nu. Äggen var boven! Jag har under ett drygt halvår haft väldiga problem med att magen svullnat och gjort ont och det blev inte läkarvetenskapen utan en Body som erbjöd lösningen. Jag gick på otaliga läkarbesök och testades för diverse allergier utan resultat. Men, i Carina Isakssons frågespalt i ett Bodynummer väcktes en fundering. Carina lade upp ett kostprogram för en läsare som innehöll ägg, men påpekade samtidigt att vissa kan bli överkänsliga för denna livsmedelsgrupp, om man äter dem länge eller ofta. Då var det bara att sluta äta ägg i några månader så brukade besvären försvinna.

Ops, oj, ok... Jag har ju ätit minst två ägg till frukost i princip varje dag i flera år! Det är ju det smidigaste och billigaste sättet att få i sig protein på morgonen... Alltså var rådet absolut värt att testa, och efter en dryg vecka var mina besvär nästan helt försvunna. Magen svullnar fortfarande ibland, men antagligen mest eftersom jag är överförtjust i att äta alla fullkorsprodukter som finns. Men 95% av besvären - borta! Så oerhört skönt! Tänk vad lite icke empirisk vetenskap kan göra!

BodyCombat
Åh igår var det alltså äntligen dags. Det var så kul och det var så jobbigt! Två månaders Combatuppehåll känns i triceps, axlar och i hela ryggen. Underbart :) Det var ett riktigt roligt program och varenda låt var jobbig. Nu blev jag lite förvirrad för jag tror instruktören bytt ut ett par låtar, för nedvarvningen var till exempel inte den omtalade "No one". Men det var fantastiskt och det var massvis med sparkar, och hopp och slag och glädje. Foten gjorde inte ont heller. Yay!! Instruktören på måndagar är fantastiskt snygg, så man blir helt inspirerad av att se henne stå och slåss. Man vill ju också bli sån! Och eftersom jag envisas med att stå längst fram, trots mitt uppehåll, var jag ju tvungen att ta i så hårt jag kunde i varje slag, sparka högst, ha högst knän och så vidare. Tur att man är tävlingsmänniska ;)
När passet var slut funderade jag allvarligt på att lägga mig en stund på gymmet, för tanken på att orka cykla hem fanns knappt. Men jag tog mig hem till sist, om än otroligt sakta. Sedan fick jag ligga i soffan och varva vatten och mat, för jag var helt slut, och mådde lite illa. Men det var det värt. Det är så skönt att få träna hårt igen.

måndag 21 april 2008

Det luktar underbart!

Titta vad jag har i ugnen...

Åh det luktar så gott. SYND att man inte kan äta bröd i obegränsade mängder, då skulle jag äta bröd morgon, lunch och middag. Mm. Tyvärr verkar det dock som att min kropp har bestämt sig för att lagra allt bröd jag äter som fett på min kropp. Så brödet är till pojkvännen. Jag tycker dock det är väldigt kul och rogivande att baka, så jag fixar det åt honom. Dessutom är det inte mycket som slår lukten av nybakt bröd :)

Receptet är en modifikation av Felicitas mörka bröd. Mina ändringar bestod bland annat i att halvera sirapsmängden, samt att byta ut de mjölsorter jag inte hade hemma till de som stod i skafferiet. Dessutom lade jag till 3 matskedar kummin. Mannen har dille på det nämligen, så jag hällde i massor, hehe.

Body Combat
I eftermiddag ska jag på BodyCombat. Som jag har längtat! Har inte kunnat träna det på över två månader och har således en fräsh release att se fram emot. Foten verkade klara gårdagens steppass riktigt bra, så jag hoppas att sparkarna går hem också. Det ska bli så kul med lite medryckande och rolig konditionsträning! Har tröttnat lite på Crosstrainers nu nämligen...

Socker
På söndag får jag äta socker igen. Då är det 32 dagar sedan jag sist åt. Det har gått bra, men jag har varit sugen ibland. Tur att jag får äta 86% choklad i alla fall :) En vecka senare, på Blogger Bootcamp, kommer jag antagligen att beställa in någon efterrätt. Det borde ju rimligen inte fastna... Efter det är planen att skära ner rejält på kolhydraterna, och samtidigt öka lite på fettet. Inställning jag haft under våren att minska fettet och isället tillåta mig äta lite fler kolhydrater har inte uppskattats alls. Eller jo, det har den ju - kroppen är ju skitnöjd för den vet att jag inte kommer att svälta ihjäl i första taget om man säger så, haha. Jag kan dock nöjt konstatera att jag byggt en hel del muskler under denna perioden, men nu ska jag se till att få fram dem också...

Så, det var lite planer det, nu är det strax lunch. Flygande Jakob med sallad. Mm.

söndag 20 april 2008

Sammanfattning av allt

Nåja, av veckan i alla fall.

Jag har knappt haft någon motivation till att blogga i veckan. Jag vet inte riktigt varför. Men det får bli en snabbsammanfattning här och nu istället.

I tisdags då jag var i småland fick jag lösa min konditionsträning genom att simma. Det kändes roligt och utmande, och det ska ju vara bra att variera sig. Simning är så häftigt eftersom man aktiverar i princip hela kroppen. Dock märkte jag att jag hade lite svårt att bedöma hur ansträngd jag var då jag befann mig i vattnet. Pulsklocka kunde jag ju inte ha... Så när jag efter min sista spurt stannade vid kanten och räknade pulsslag insåg jag att jag låg runt 195. Nice.

I onsdags var det vila för jag utförde mina enkäter till c-uppsatsen. Högstadieungdomars attityder till att gå till kuratorn är det som ligger i fokus. Det var faktiskt riktigt skoj att gå runt i klasserna, presentera ämnet, och distribuera enkäterna. Svettigt blev det också, bara för att jag blir lite nervös då jag står i rampljuset. Nervöst men kul!

Torsdagen började med ett Grey's Anatomy pass på morgonen. Därefter spenderade jag 2,5 h i frisörstolen. Resultatet blev bra, hälften blonda och hälften ljusbruna slingor. Håret ser ut att ha fått mer volym och utväxten kommer inte att synas lika mycket. Ett par timmar efter det bar det av till gymmet för Body Pump. Jag har kört egen styrketräning ett tag nu så det var första gången på denna koregrafin för mig. Jag vet inte riktigt vad jag tyckte om den faktiskt. Den lämnade inte direkt något avtryck. Förutom axellåten då förresten, för jag fattade inte riktigt instruktionerna utan blev ståendes med 5 kg i varje hand under hela låten. Det var smärta det :)

I fredags besökte jag kiropraktorn och vilade således hela dagen. Tid fanns dock att göra en väldigt god köttfärslimpa fylld med oliver och fetaost. Lånade receptet från Prralins blogg. Den blev väldigt god, men så tog jag ju dubbelt så mycket fetaost också, hehe.



Till den gjorde jag en sallad på tomat, champinjoner, isbergssallad och italiensk salladkrydda. Mums!


Under lördagen utövade jag ett RPMpass. Det var lite seg, för passet låg tidigt på förmiddagen och jag hade visst inte lyckats få i mig tillräckligt med vatten innan. Men det var en låt mitt på passet som var väldigt bra och som jag tog ut mig ordentligt i. Annars har jag märkt att jag har svårare att pressa mig helt i spinningen. Eftersom jag är en sådan där människa som måste vara bäst passar alla typer av gruppträningar mig bra, men bäst är dem där det syns vem som tar i mest, hoppar högst, sjuker djupast. Det syns inte i spinning. Jag kan fuska mer där. Inte bra alls! Jag insåg till min fasa att jag faktiskt bara kunnat träna pass där min prestation inte syns i flera månader på grund av min fot. Jag hoppas att jag kan börja träna andra pass snart, för det är inte bra för min form att hålla på och fuska...

Efter träningen kom en kompis förbi och fikade. Det var jättetrevligt. Tänkte visa hur en fikastund a la Susanna ser ut.

Längst till vänster finns chokladgodisar gjorda av 86% choklad, mandel och aprikoser. I mitten finns *trummvirvel* aprikoser, och längst till höger en uppskuren Oh Yeah! bar. Mmm. Alltsammans var perfekt efter träningen.

Kvällssnacks blev motötter och guaccamole, inte fel det heller.


Idag började dagen med en underbar morgonpromenad. Killen var med så det gick inte så fort, men solen sken och allt var fantastiskt. Vi promenerade bort till ett gym som nyss öppnat inärheten av där jag bor. Jag funderar på att byta till det gymmet istället. Fördelarna är många. Dels ligger det mycket närmare, det tar 3 minuter att cykla jämfört med 15 till det andra. Dels befinner man sig inte i en lika stressig miljö när man tar sig dit. Då jag cyklar till mitt nuvarande gym måste jag cykla längs med en mycket trafikerad väg i princip hela sträckan, korsa många gator, och hela tiden oroa mig över om bilisterna verkligen håller uppsikt över cykelbanorna. Jag misstrivs inte direkt på mitt nuvarande gym, det är stort och fint, men jag trivs inte jättebra heller. En sak som stör mig är att det inte verkar vara någon där som verkligen kan mycket om träning. Det är uteslutande ungdomar runt 20 år som jobbar där, och det verkar som att den enda utbildning de har är en endagarskurs i allmän gymträning. Vem har inte det, liksom? Nej men allvarligt, det klart att de kan hjälpa folk som just börjat träna, men det känns inte som om de kan utmana mig. När jag var på Wellnessmässan här för ett tag sedan bestod en monter av folk från det nya gymmet. Tre tjejer var det. Alla tre såg ut som om de hade två veckors deff kvar till att kunna gå upp på en fitness eller bodybuilderscen. Det var så inspirerande! Och de var väldigt trevliga och tillmötesgående. Att sedan promendera dit i solskenet idag gjorde ju inte saken värre.

Nackdelen är dock att jag inte vet hur jag ska lösa bindningstiden på mitt gamla gym. Har inte råd med två kort. Men de tillmötesgående tjejerna på mässan pratade om att köpa upp mitt kort så att jag gratis fick träna hos dem istället Ja, ni hör ju... Jag måste ju dit!

Jag provtränade på det nya stället i eftermiddags. BodyToning. Gud vad jobbigt det var! Intervaller på stepbräda varvat med styrkeövningar. Ojoj, nu var jag ju tvungen att vara bäst igen... Det behövdes. Är fortfarande helt slut =) Dessutom känns det ingenting i foten än heller. Wohoo!


Sammanfattning vecka 16
Måndag: Morgon - Crosstrainer 43 min 127 med, Eftermiddag Core + Cykel 30
Tisdag: Simning 35 min
Onsdag: Vila
Torsdag: Morgon - Crosstrainer 40 min 132 med, Kväll BodyPump + Cykel 30, tot 90 min 127/179
Fredag: Vila
Lördag: RPM + Cykel 30, tot 70 min 156/182
Söndag: Morgon - Promenad 40 min 104 med, Kväll BodyToning 65 min 155/193

fredag 18 april 2008

Off topic - Alpackor

När jag blir vuxnare och flyttar ut på landet igen ska jag förutom hästar ha massvis med sådana här:




Alpackor!
Är de inte oerhört söta?
(Förutom den på bild nr 2 och 3 - den ser ut att vara genomond...)

Frukostsmoothie

Dagens frukost bestod av:
1 burk kesella
2 dl mjölk
3 dl frysta hallon
1 dl havregryn


Mycket gott och törstsläckande!

UPDATE: Det tar väääldigt lång tid att dricka kall smoothie...

onsdag 16 april 2008

Spikmattor gör ont

Nu har jag haft min spikmatta i en vecka. Och jag kan säga såhär: det gör ont. Det gör riktigt ont. Antagligen mest eftersom den orsakar en smärta man inte alls är van vid eller kan hantera. Men det blir bättre. Även om jag vet att det gör oerhört ont på mig (då har jag antagligen ändå en relativt hög smärttålighet men nog också relativt spända ryggmuskler) ser jag dock ändå fram emot min stund på mattan. Då jag lägger mig på den känner jag mig förväntansfull.

Efter ett par minuters stickande smärta övergår känslan till att bli brännande, och en värme sprider sig över ryggen. Jag tycker det är lite obehagligt för jag får nog för låg puls, och jag blir helt pirrig i armarna, känner att jag måste skaka eller röra dem. Det är nog mest jag som inbillar mig att jag inte får tillräckligt med blod till dem. Men jag börjar vänja mig vid det också.

Hittills har jag bara haft tillfälle att ligga på mattan tre eller fyra gånger, och inte speciellt länge. Jag har varit tvungen att vänja mig vid smärtan först :) Jag testade att ha en t-shirt på mig men då tyckte jag inte att det kändes alls.

Den där tröttheten/djupsömnen som sägs infinna sig har jag inte känt än. Kanske för att jag inte legat länge nog än.

Min sammanfattning hittills är att spikmattan känns välgörande. Jag blir väldigt varm om ryggen och det känns (och syns!!) att blodcirkulationen ökar. Jag känner mig mer avslappnad i musklerna då jag legat på mattan.

På fredag ska jag ta med den till min kiropraktor och höra vad hon tycker :)

måndag 14 april 2008

Träna mage för ryggens skull


I morse smög jag upp på Crosstrainern och körde 40 minuters kardio framför Grey's Anatomy. Jag blir verkligen fängslad av den serien, så det är perfekt för att slippa tristess. Därefter satt jag och knåpade med mina enkäter till c-uppsatsen. Dessa ska delas ut på en högstadieskola imorgon bitti. Det ska bli väldigt spännande!

Vid lunch cyklade jag till gymmet för ett Core pass. Jag har insett att jag är ganska svag i magmuskulaturen, och det är ju inte så smart att vara då jag har problem med ryggen. S-core som det heter på mitt gym var väldigt rolig, med många roliga variationer av vanliga övningar. En situpsövning för raka och sneda magmuskler kallades "röra om i grytan" och man låtsades hålla en gigantisk slev som sedan skulle föras i en cirkel från ena sidan av magen, över benen och till andra sidan av magen. Riktigt kul faktiskt! Det var många övningar som jag tyckte var riktigt jobbiga, så det kändes bra att jobba på det.

Under eftermiddagen reste jag till Småland, för det är här enkätundersökningen ska utföras. Dessutom ska jag jobba några timmar på fabriken imorgon, och på kvällen tänkte jag testa min fot lite med en löprunda.

Jag har varit dålig med träningssummeringarna, så här kommer de för två veckor:

Vecka 14
Måndag: Styrka ben
Tisdag: Morgon - CT 40 min 120/150
Onsdag: CT 80 min 149/161
Torsdag: Styrka armar + Cykel 35 min
Fredag: Styrka rygg + Intervaller
Lördag: Vila
Söndag: Lågintensiv vardagsmotion (vedarbete) 3 h

Vecka 15
Måndag: Lågintensiv vardagsmotion (vedarbete) 2,5 h + ladugårdsarbete 60 min
Tisdag: Cykel 65 min 162/193
Onsdag: Cykel 58 min 156/193
Torsdag: Vila
Fredag: Styrka ben + Cykel 55 min 143/185 (för båda passen ihop)
Lördag: Vila
Söndag: Vila

lördag 12 april 2008

Bakis

Det är väl egentligen inte så svårt att lista ut. Om man cyklar 1,7 mil + styrketränar benen (totalt -1400 kcal) och några timmar senare dricker fem glas vin kommer man inte må bra dagen efter. Så nu mår jag kasst. Ont i huvudet och mår illa. Kunde inte ens hälla i mig mer än en halv proteindrink. Då står det inte rätt till.

Om någon timme när kompisen och jag kan äta ska vi gå till ett jättefint brunchställe som för 100 kronor erbjuder obegränsat med sushi, sallader, lax, pajer och massa mer. Hoppas jag mår bra snart...

torsdag 10 april 2008

Jag har varit duktig idag!

Nu ska jag frångå från Jantelagen och berätta om hur duktig jag har varit idag.

Det har varit släktkalas idag. Mycket mat. Mycket självkontroll.

Det hela började med tre rätters lunch på en elevdriven restaurang i Göteborg. Först en förrättsbuffé mest bestående av kolhydrater. Smakade på några olika rätter där jag petade bort deg och annat vitt mjöl, och åt lite hembakt bröd, vilket var oerhört gott. Till huvudrätt valde jag kyckling och bytte ut den stekta potatisen till grönsaker. Så faar so good. Sedan dukades efterrättsBUFFÈN fram. Shit. Det var pajer och det var chokladtårta. Men tack vare min underbara kusin som jobbade i köket fick jag en egen efterrätt. Jordgubbar och en klick grädde. Underbart! Det gjorde allt mycket lättare.

Därefter åkte vi hem till min faster som var födelsedagsbarnet. Eftersom alla var mätta blev det ett par timmars väntan på kaffet. Men eftersom vi var så mätta dukades det ändå fram Center, Aladdin och läsk. Makes sense, right? Jag hittade en lightläsk och en apelsin och klarade det fint. Kände mig mest nöjd med hur duktig jag var, fast Aladdinasken lockade såklart förföriskt. Jag försökte att ignorera den.

Ett par timmar senare blev det äntligen kaffe. Då var det svårt. Moccatårta. Såg fantastisk god ut. Dessutom var det nu över tre timmar sedan jag åt sist, och jag började känna av det. Men jag bet ihop och drack mitt kaffe. Det var riktigt svårt men det gick. Jag kan ju inte ge efter. Då är allt kört och då går det utför. Jag måste hålla mig till de uppsatta sockerdagarna, annars känner jag att jag förlorat och då är risken stor att jag bara släpper allt eftersom jag ändå har förlorat. Visst är jag oerhört logisk ibland? Sockret gör mig lite ologisk :)

I bilen hem började jag längta efter mitt medhavda mellanmål med kesella, blåbär och mango och yttrade att jag var hungrig. Då möts jag av förvånade uttalanden "Men hur kan du vara hungrig nu?". Det kändes skönt, för de påminde mig om hur jag skulle ha mått om jag hade ätit efterrätter, choklad och tårta. Jag hade varit jättemätt och jag hade mått illa. Det gjorde jag inte nu. Jag kände mig pigg, hälsosam och nöjd. Dessutom visste jag att hemma väntade en god chokladproteinbar som jag faktiskt gjort mig förtjänt av...

onsdag 9 april 2008

Cykel ute, minus 1100 kcal

Det blev cykel till jobbet igår. Det var jobbigt och underbart.

Jag har känt mig lite småhängig i ett par dagar och inte vågat träna. Igår tröttnade jag och tänkte att det får bära eller brista, och bestämde mig för att cykla de 12 väldigt backiga kilometrarna till jobbet. Planen var förstås att ta det lite lugnt, men sedan blev det ont om tid och dessutom blåste en förfärlig motvind. Resultatet blev 35 väldigt intensiva minutrar.

Det var först då jag börjat cykla som jag fattade hur mycket det blåste. Det riktigt tog tag i mig, och i vissa nedförsbackar var jag tvungen att trampa fort för att överhuvudtaget ta mig framåt. Pulsen var uppe i 80% av max redan efter ett par minuter, men jag hade inte tid med att värma upp. Det var bara att bita ihop och ignorera blodsmaken i munnen...

Efter tio minuter gick det lättare. Jag kom på en rolig grej, nämligen att redan innan en backe bestämma mig för hur jag skulle ta mig upp för den, som på ett spinningpass. Vissa backar blev sittande med tungt motstånd, andra med lätt, vissa stod jag hela, andra skiftade jag och så vidare. Sedan blev det spurter i nedförsbackarna och när jag efter dryga halvtimmen var framme på jobbet var jag genomsvettig. Inte så konstigt då pulsklockan stod på 164/187...

Väl på jobbet var det skönt att få slå sig ner vid ett stillasittnade arbete och dricka diverse kaffedrycker från gratisautomaten =) Jobbade fem timmar där och laddade med Whey 80 och kesella + blåbär. När det var dags för hemfärd var jag sugen på att cykla igen.

Hemfärden blev lite lugnare, vinden hade tyvärr avtagit så jag hade ingen skjuts, men det var skönt att slippa dånet i öronen. Dessutom passerade jag en väldigt fin sjö och ett par gulliga hästar. Hemvägen tog 29 min och pulsen var 155/193.

Sammanfattningsvis är cykel ute alltså ett fantastiskt sätt att få upp pulsen i intervallform. Det går ju heller inte att ge upp mitt i en backe som man skulle kunna om man sprang, för då skulle man ju ramla av, haha. Det var väldigt skönt att få lite motion, och ännu bättre att inse att det blev en så effektiv sådan. Resultatet av båda passen blev enligt klockan minus 1110 kcal, ganska häftigt.

Nu blir det strax mellanmål och några timmar senare lunch, för klockan ett bär det av igen =)

tisdag 8 april 2008

Vardagsmotion...

... är vad som gäller för mig i dagarna. Jag har nämligen sjukt mycket att göra och har ett par 14 timmars arbetsdagar att se fram emot. Så jag tar all vardagsmotion jag kan hitta! Igår blev det i form av vedstapling, motorsågsutbildning och ladugårdsarbete (inte världens alldagligaste vardagsmotion kanske...), och idag hoppas jag hinna ta cykeln till jobbet.

Hoppas att ni hinner träna mer än mig =)

söndag 6 april 2008

Snabbuppdatering

Jag har varit utan dator några dygn nu, därav de dåliga uppdateringarna. Är nu hemma hos mina föräldrar där datorn är fem år gammal och tar en kvart att starta, så jag hoppas att ni har överseende med lite knappa inlägg. Dessutom händer så mycket här att datortiden är begränsad, och då ägnar jag hellre tiden åt att läsa om vad ni har för er :)

I torsdags tränade jag i alla fall armar vilket gick hur bra som helst. Dessutom var cykel äntligen lagad (punka) så jag fick en halvtimmes konditionsträning också. I fredags stod det rygg och intervaller på schemat. Ryggen krånglade dock lite så jag körde bara ett par ganska stabila övningar för att inte riskera att någonting hoppade fel igen. Intervallerna gick väldigt segt faktiskt. Cykelturen hem var heller ingen höjdare. Väl hemma följde yrsel och huvudvärk, trots påfyllningar av proteiner och kolhydrater.

På tal om protein, jag köpte världens godaste sådant i fredag. Dahlblads Whey Class + i månades smak hallon lakrits. Åh så gott det är! Det smakar verkligen både hallon och saltlakrits och fast jag som bekant inte gillar jämförelser smakar det läskigt likt de där klubborna med hälften hallon och hälften saltlakrits. Mm. Längtar efter varje shake :)
Idag blev det dessvärre ingen träning för jag känner mig lite halvrisig. Var dock tvungen att uthärda tre timmars vedstaplande, men det var ganska lågintensivt. Om jag mår bättre imorgon ska jag cykla till jobbet, vilket är 1,2 mil enkel resa. Hoppas, hoppas.

torsdag 3 april 2008

Utmaningar tack vare er!

När jag läser andras träningsbloggar blir jag alltid sugen på att testa att träna det som skribenten tränar. Springer någon vill jag springa, simmar någon vill jag simma. Det som smittar av sig mest är dock alla era utmaningar! Det är väldigt inspirerande att läsa om hur ni ständigt ökar vikter eller minskar tider, och det har fått mig att tänka till över hur jag utmanar mig själv.

För det första är jag grymt sugen på att testa att springa en mil. Jag är ingen löpare nämligen. Som mest har jag sprungit 6 kilometer. Är väldigt taggad på att testa det, men får tyvärr inte än för min fot. Men så snart jag kan ska jag testa! Och sedan pressa ner tiden :)

Igår gjorde jag dock en annan utmaning, en Crosstrainerutmaning. Tänkte förbereda mig lite för att springa länge, och crosstrainern är det enda motionsredskap jag egentligen får använda för tillfället.

Hela 80 minuter blev det, vilket är 20 fler än tidigare. Jag tycker det är långtråkigt och alltså mentalt jobbigt att träna länge då man står inne och det inte rör sig om peppande gruppträning. Det var segt i mitten, men efter att mitten passerats och jag kunde börja räkna ner minutrarna istället gick det lättare. Efteråt var jag mycket stolt :) Nästa vecka ska jag testa att träna framför en film eller något som verkligen fånga min uppmärksamhet, och siktar på att i alla fall få till 90 minuter med samma puls.

80 min, 149/168

1000!



Wohoo!

onsdag 2 april 2008

Spikmatta beställd

Nu har jag beställt en sådan här spikmatta. Eller plastmatta :) Jag såg ett, i och för sig lite för positivt, reportage om den i Amelia för några veckor sedan, och blev nyfiken på den. Jag har ganksa mycket problem med min rygg, den antingen låser sig eller hoppar lite som den vill, vilket medför att jag ofta är stel och trött i ryggmusklerna. När ryggen inte ligger som den ska får jag dessutom värk i nacke och huvud som följd av all konstig belastning. Nu hoppas jag på att spikmattan ska erbjuda lite lindring och avslappning till mina trötta muskler.

Mattan ska bland annat:
  • Öka blodcirkulation och syreupptagning
  • Minska muskelspänningar (och därmed öka utsöndringen av endorfiner, det låter ju inte fel...)
  • Minska sömnbesvär
Tydligen blir man helt avslappnad och lite trött vid användning, vilket också passar mig bra nu då jag sover jämte en snarkis :)

Jag återkommer med rapport när det leverats, vilket ska vara om cirka en vecka.

tisdag 1 april 2008

Seg morgon, kumminbröd till kvällen

Idag gick det sakta "fram" på Crosstrainern! Sov dåligt inatt också, så jag var inte jättepeppad att hoppa på CT:n, men ville få det gjort. Och det gick, men sakta. Hade väldigt låg medelpuls och kände mig allmänt oengagerad. Att programmet "Work out" var långt ifrån lika medryckande som "Grey's Anatomy" är gjorde inte saken bättre, och heller inte gårdagens benpass. Men, jag tog mig igenom de 40 minutrarna och därefter inleddes ett dygns vila.

Idag har jag suttit med uppsatsen hela dagen och det känns bra. Väldigt härligt att kunna disponera över sin egen tid. Ikväll blir det städning, och det är verkligen behövligt! Efter att lägenheten är fin och jag följaktligen är lugn i sinnet igen (blir lite stressad då det är stökigt) ska jag ställa mig och baka bröd. Härlig avkoppling! Tänkte låna det här receptet från Felicitas för det ser väldigt gott ut. Mannen har dock efterfrågat bröd med kummin i, så jag ska tillsätta det, men har ingen aning om hur mycket man ska ha i... Någon som vet?