måndag 26 oktober 2009

Vecka 43

I nutid spenderade jag nyss en härlig stund i skogen med den här skönheten. Helt underbart!! Men det är ju inte det detta inlägg ska handla om, utan min träning förra veckan.

Mina jobbveckor är minst sagt obalanserade, och förra veckan bjöd på lite mer jobb igen, 60 timmar. Funkade dock fint och här sitter jag nu och är ledig sex dagar i rad. Så länge jag har några timmar med dagsljus lediga under veckan och kan klämma in löpningen brukar det mesta lösa sig. Styrkan kan man ju köra lite när som.

Lite mindre träning än vanligt under själva veckan, lite på grund av jobb och lite på grund av lathet, men
lite mer träning än vanligt lördag natt. Tillsammans blev det en mycket bra träningsvecka .

Måndag: Jobb
Här stod det egentligen morgonjogg på schemat men då chefen ringde och bad mig komma in redan på morgonen skippade jag den och drog till jobbet istället. Jobbade till 22, ingen träning i måndags alltså.

Alla på jobbet är sjuka just nu. Bäst att fylla på men superfood då!

Tisdag: Styrka och löpning
Ledig dag och ett stort träningssug efter flera vilodagar i sträck. Efter frukost besökte jag gymmet för att träna mitt standrad-stykrepass, ben och rygg. Detta passet är prio ett just nu, dels för att fortsätta bygga upp musklerna runt knäet så att jag kan springa obehindrat och skadefritt, och dels för att fortsätta stärka upp ryggen och hålla den bekymmersfri. Ryggstyrkan funkar väldigt bra och det känns som om jag får bättre och bättre kontakt för varje pass. Styrkan för benen är mest rehabinriktad och inte särskilt tuff, den får mig att längta efter stenhårda benpass, något som jag dock inte riktigt hinner med just nu. Något annat jag inte hinner med är arm och axelträning. Det är synd för jag tycker att det är väldigt kul att träna dessa muskler, och snyggt också. Men här gör jag det tråkiga men mogna valet, funktion före fantastiska armar.

Timmarna efter gymmet spenderades i soffan med en intressant bok och strax innan eftermiddagen övergick i kväll gav jag mig ut i skogen. Ett fartlekspass skulle springas.

Pass enligt schema
2 km uppvärmning 14 minuter
3 km fartlek 20-21 minuter
1 km nedvarning 7-8 minuter

Mitt pass
Kilometer 1, uppvärmning (gång + jogg) 8:02 minuter, 72% medelpuls
Kilometer 2, uppvärmning 7:24, 79% medelpuls
Kilometer 3, fartlek 6:18 minuter, 84% medelpuls
Kilometer 4, fartlek 6:35 minuter, 85% medelpuls
Kilometer 5, fartlek 7:03 minuter, 85% medelpuls
Kilometer 6, nedvarvning 7:53 minuter, 81% medelpuls

Känsla under passet
Min kropp verkar svara bra på att promenera raskt några minuter innan jag börja springa. Benen känns mindre trötta och mindre stela. När jag väl börjar springa känns steget mycket lättare, så även i tisdags. Då det var dags att börja springa på riktigt var jag lite väl ivrig och av tiderna att döma kunde jag ha sparat mig lite och inte gått ut så hårt. Det är så svårt att hålla tillbaka bara ;) De tre kilometrarna gick fort och det kändes härligt att få upp lite fart i de snabbare partierna.

Onsdag: -
Här hade jag återigen tänkt morgonjogga. Var svintrött när klockan ringde men tänkte att om jag bara tar mig igenom det jobbiga i att stiga upp, klä på mig och ta mig ut, skulle det lätta. Det gjorde det icke. Det var mörkt och kallt och jag piggnade inte till. Efter en tio minuter gav jag upp och vände.

Torsdag: Långpass med ny väg
Pass enligt schema:
Långpass med gånginslag, 9 kilometer, ca 66 minuter

Mitt pass:
ca 10 km, 73 minuter, 79% i medelpuls

Känsla under passet:
Jag inledde med några minuters gång och kände mig sugen på löpning. Ungefär lagom till att jag började springa märkte jag att någonting var i görningen i skogen. Vägen var annorlunda. Strax mötte jag flera lastbilar och kunde konstatera att det arbetades med att lägga nytt grus på vägen. Coolt! Ibland sprang jag på grus som precis lagts ut på vägen, shit vad det sviktade! Lite ansträngande för vaderna bara, men häftig känsla. Jag sprang på den rundan jag nästan alltid springer på och utnyttjade mina gångpauser där vägen gick brant uppåt. Smidigt. Överlag kände jag mig fantastiskt pigg och stark, och kunde hålla ok fart utan att känna mig ansträngd. Passets bästa känsla fick jag på en av de sista kilometrarna. Jag var framme vid en lång raksträcka som sluttar svagt nedför. Här hade lastbilarna just plattat till det nya gruset och vägen låg helt plan och ny framför mig, utan ett endaste fotspår. Vilken känsla att öka på farten och glida fram över ett helt nytt spår!! Jag ville aldrig sluta springa :)

Lite roligt blir det även att jämföra mina tider på samma runda från föregående veckor. För två veckor sprang jag samma runda på 74 minuter men med 84% i medelpuls, rejält mycket högre alltså. För fyra veckor sedan sprang jag rundan på 70 minuter med 83% i puls. Och i torsdags tog det då 73 minuter fast jag gick ca 4*3 minuter och hade betydligt lägre puls. Ska bli spännande att se hur det här utvecklar sig!

Fredag: Morgonjogg
Sucess, äntligen! Jag älskar ju morgonjoggar egentligen, att det då ska vara så svårt att komma iväg på dem… I fredags kunde jag dock få till den optimala kombinationen av att både få sova länge nog och springa, eftersom jag inte började jobba förrän mitt på dagen. Jag var ute och joggade i 50 minuter och höll ett härligt lågt mystempo.

Sallad kan bli så väldigt mycket roligare om man har råd att fylla den med lite ovanliga ingredienser. I det här fallet är det jag som har beställt råvaror och mamma som betalat ;)

Lördag & Söndag
I lördags jobbade jag hela dygnet, men även om jag inte gjort det hade jag nog vilat för på söndag gjorde jag ju det här. Amazing!


När jag steg ut från den rosa världen såg det ut såhär. Man hade gärna stannat kvar därinne lite till alltså...


6 kommentarer:

Annika sa...

Härliga bilder! Den där nylagda vägen såg ju jättehärlig ut och vad skönt att vara ute i dagsljus! :)

Andréa sa...

Den där hästen vill jag också träffa!! :)

Gött att det flyter på så bra med löpningen och rehabstyrkan och allt! Tänk om alla kunde vara så kloka och förnuftiga som du (och jag ;) )

H C Barregren sa...

Mmm, den där superskålen såg ju underbart god ut. Slurp!

Malin sa...

Tycker det låter som om det går jätte bra med träningen för din del! Kul att höra. :) Äntligen tillbaka i bloggvärlden. Ska bli kul att läsa både din och andras härliga bloggar igen. Önskar dig en bra helg!

Susanna sa...

Annika - Ja det är så skönt att kunna ge sig ut mitt på dagen ibland, och få njuta av lite sol mot kinderna :)

Andréa - Jag förstår det, hon var så söt! Man glömmer bort hur underbart det är att galoppera fram genom skogen när man inte fått göra det på ett tag...

H C Barregren - Jo och med tanke på hur mycket gott man hör om gojibär och hur stark tankens kraft ska vara borde man ju aldrig bli sjuk om man äter dem ;)

Malin - Ja det flyter på. Har haft lite problem med knäet och springer inte lika långa sträckor just nu, men det är roligt ändå. Hoppas du får ordning på din rygg snart!

gullfot sa...

Yay, en till löpare ser jag :-) Jag brukar också köra gojibär i salladen ibland - kan även tipsa om passionsfrukt för extra roligt kras mellan tänderna förutom den fantastiska doften.

/Hälsningar från Rå-fredrika