måndag 28 september 2009

Vecka 39

Måndag - Löpning
Jag inledde träningsveckan med ett starkt löpsug och ett starkt löppass. 10 kilometer, i ett lite snabbare än bekvämt tempo. Jag var så väldigt sugen på att få springa på ordentligt att det aldrig kändes speciellt jobbigt, fastän ansträngningsgraden egentligen var hög. Jag sprang mest och njöt av skogen och tiden gick fort. Orken höll i sig fint hela vägen, och av de tre monster- uppförsbackar jag brukar få gå ett par steg i, gick jag nu bara i en. Roligt framsteg! Knäet gjorde heller inte ont (varken under tiden eller dagen efter), så ni kan ju tänka er vilket glädjerus jag befann mig i efter att ha sprungit en backig mil och fortfarande ha en pigg kropp! Pulsklockan visade på 10,4 km, 69 minuter, och 83% i medelpuls.

Mycket roligt på samma dag!

Tisdag - Styrketräning
På tisdagen ville jag träna ganska lugnt eftersom jag ändå hade tagit ut mig en del dagen innan. Jag tränade knä-rehab och rygg, och i den senare muskelgruppen koncentrerade jag mig på fler, lättare repetitioner. Jag vågade mig in i en obekant del av gymmet utrustad med dragmaskiner med rörliga handtag. Det funkade suveränt för min rygg! Jag kunde ställa in höjden till prefektion och det bästa av allt - jag kunde dra vänster och höger sida var för sig! Perfekt för att se till att musklerna i ryggen är balanserade, och tillåter en också att lägga till en rotation i ryggen vid utförandet. Knä-rehaben lyckades jag också variera genom annan Human Sports maskin där man kunde spänna fast foten och bla dra benet rakt fram med hjälp av höften, och sparka benet mot rumpan med hjälp av halmstrings. Allt sida för sida, muskel för muskel. Full kontroll, precis som man vill ha det vid rehabträning!

Några av maskinerna.

Onsdag - Core & Aerobic Dance
Jag börjar bli lite trött på coreintstrutkörerna på mitt gym. Vissa av dem i alla fall. Det verkar pågå en intern tävling kring vem som har det mest extrema passet. För vad tycker man som en någorlunda rutinerad coretränande när man får fullt av mjölksyra ca 15 sekunder in i passet? Känner man då; "wow, här stärker jag verkligen upp mina coremuskler samtidigt som jag behåller en perfekt teknik och minimerar skaderisken"? Hur många människor orkar egentligen hålla hela svanken strikt nere samtidigt som de sänker båda benen snabbt mot marken? Inte någon på det här passet iaf, och vad är då meningen med övningen? Att vi ska fuska? För alternativ får vi inte. Nej, det var kasst.

Dansen däremot var superb! En härlig instruktör som satt ihop ett skoj Michael Jackson inspirerat pass. Kul koreografi och medryckande musik, jag dansade mig leende igenom passet. Knäet var väl kanske inte direkt överförtjust över alla snurrar, men någon gång ibland måste man ju få vara olydig!

Torsdag - Vilodag
Hela torsdagen (från klockan 08 till 23) spenderades på jobbet. Tur då att man är så duktig på att tjata att man får med sig ungdomarna ut på skogspromenad. Jag upptäckte att jag visst har en underbar skog i angränsning till jobbet. Så härligt att få gå ut där och ta några djupa andetag när man hinner. Och ännu bättre, om det nu blir här jag fortsätter jobba, kan jag under årets mörkare årstider utnyttja min rast till att springa! Vilken oslagbar kombo, att jobba dygn och få ihop 20 arbetstimmar, och under den tiden också hinna med ett snabbt tempopass, eller hårda backintervaller, dessutom under de få timmar som solen lyser.

Vad tror ni om myslöpning här?

Intervaller uppför denna långa backen?

Och meditativ stretch här?

Fredag - Benstyrka & BodyBalance
I fredag var jag ledig och lyxade till vardagen genom att åka in tidigt till stan och parkera mig på ett café hela dagen. Lägenheten var nämligen inte i bästa skick men jag orkade inte ägna min lediga tid åt städning, så jag satt med en latte och läste tidningar i en myshörna istället. När jag tröttnade på det vandrade jag över till Sportlife Exclusive där jag först tränade benen lite lätt, och sedan avnjöt BodyBalance. Ny release och roliga utmaningar. Jag är hopplöst förlorad i BodyBalancens värld, men det är nog en bra förälskelse. Både under och efter ett sådant pass har jag en härligt varm känsla i magtrakten, jag tror den frambringas av den perfekta kombinationen av inspirerade musik, stolta men utmanande poser och övningar som man bara vet bringar lycka till ens kropp.

Lördag - Bokmässa & Löpning
Åh mysiga bokmässa! En av årets höjdpunkter! Böcker, böcker, böcker. Kändisar, tidningar och föredrag. Så mycket att titta på!
Med mig hem följde (förutom otaliga småsaker):
  • Hemma Hos Martina av Martina Haag (som var väldigt rolig att lyssna på).
  • Jag vill ju bara se bra ut naken av Jonas Colting
  • Yogaliv. Åtta steg till ett liv i lätthet av Eva Lewenhaupt.
Jag lyssnade på två intressanta föredrag, ett om ISO dieten där jag snappade upp lite roliga frukosttips och ett som hette "Good Enough", som handlade om att slappna av från sin perfektionism och som jag nog borde ta till mig av, haha.

Efter hemkomst och lite energipåfyllning sprang jag iväg på en kortare löptur. Jag hann precis med sex kilometer innan det mörknade och vips hade denna träningsvecka blivit komplett!

Martina Haag och Camilla Läckberg på samma bild om man tittar noga


Annas bok var jättefin och innehöll bra och smidiga recept.



Läckberg igen

Och en övergiven Guillou...

Söndag - Jobb & Vila
Jobb hela dagen igår. Kul dag där vi bland annat letade upp världens gulligaste kor, men där jag också följdes av en oroande stickande känsla i halsen. Inte bra! Dock ganska oundvikligt då min sambo varit (enligt honom själv) dödssjuk hela veckan. Jag vilar och hoppas på snabb återhämtning. Tur att jag har så många roliga böcker att bläddra i!


Söta!

måndag 21 september 2009

Veckoinlägg

Jag tror jag har kommit fram till en blogglösning som passar mig - ett längre, sammanfattande blogginlägg i veckan. Som en tidning som ges ut en gång i veckan ungefär. Antagligen lite mer kortfattat än om jag hade bloggat varje dag, men förhoppningsvis med fler bilder än förut. Veckoinläggen kommer att skrivas på måndagar eller tisdagar, beroende på hur min jobbvecka ser ut. Och vi börjar nu!

Måndag:
Pass 1 - Löpning
Återigen "testa knäet"-löpning och även denna gången gick det fint. Inga känningar under eller efter passet, och fantastiskt härligt att springa i en höstfrisk skog!

Pass 2 - Afro
Mitt gym hade öppet hus så jag drog med en i övrigt icketränande kompis på afro på kvällen. Väldigt roligt och uppskattat av oss båda. Jag gillar afro för att rörelserna är så frigörande, och man rör sig på sätt som man sällan rör sig på i vardagen. Ännu lite bättre blir afron då vi får göra samma rörelser i följd om och om igen på ett meditativt sätt, härligt!


Tennis i Tunisen, i zebralinne. Kanske borde ha det på afron nästa gång?

Tisdag:
Styrketräning
Här tränade jag rygg + rehabövningarna från sjukgymnasten. En bra kombination. Vissa av rehabövningarna är mindre ansträngande, medans vissa höjer pulsen rejält (som utfall i smith). Blev riktigt bra att blanda dem med olika ryggövningar!


Yes, jag har fått tillgång till alla 500 tunisienbilder nu ja...

Onsdag:
Vilodag. Och vad passar då bättre än att fokusera lite mer på maten? Här tänkte jag berika er med lite ... intressanta bilder på maten vi fick stoppa i oss då vi var iväg. En del smakade spännande och en del gick helt enkelt inte att äta. Kolla bildserien i slutet, så går det när man är modig och ska smaka något konstigt!

Torsdag:
Spinning
Ett härligt sätt att starta dagen på, Andréas morgonspinning. Ett roligt utmanande pass där jag försökte ligga kring 85% i puls under 20 minuters arbete. Resultatet blev 82% men mycket svett och glädje ändå. Men allra bäst var det nog att duscha av sig lite snabbt på gymmet och sedan knata över till andra sidan gatan för att äta caféfrukost på Dahls!

Fredag:
Styrketräning
I fredags låg all fokus på benstyrka. Rehabövningarna kompletterat med vanliga benövningar, alla dock utförda med ett ben i taget. Benstyrketräning är som bekant min favorit så passet flög förbi.

Lördag:

Konditionsträning
Lördag och löpning stod på schemat. Men planen fick omarbetas. När vi kom till Småland där helgen skulle spenderas frågade föräldrarna snällt om inte jag kunde klippa deras gigantiska gräsmatta. Alright. Full med mossa och med en urgammal gräsklippare fick jag visst till 58 minuters cardio med en medelpuls på 78%. Då tiden blev lite knapp frammåt eftermiddagen strök jag löprundan och räknade gräsklippningen som tillräckligt med träning för dagen.

På eftermiddagen bar det iväg ut till vår ö, där vi spenderade kvällen kring en lägereld och natten i ett militärtält. Härlig naturupplevelse!

Söndag:

Styrketräning
Det enda nödvändiga som jag inte lyckats träna under veckan var mage, så jag inledde mitt träningspass med en kvart intensivt magarbete. Övning efter övning utan vila mellan. När jag fick för mycket mjölksyra för att fortsätta i en övning bytte jag till en annan som angrep en annan del av magen. Planen gjorde magträningen ganska rolig faktiskt, det brukar den inte vara... Lite rehabövningar och därefter fanns det tid över till lyxträning, armar. Armar och axlar tränar jag bara om jag känner att jag har tid över till det, det fyller egentligen ingen annan funktion än att jag tycker att det är snyggt med muskulösa armar. Men roligt är det, och även här blev det ett effektivt och kul pass.

Sådärja, det var min vecka det. Vi syns igen nästa vecka!

söndag 13 september 2009

Framtiden


Bloggen ligger inte högst på min prioriteringslista just nu som ni kanske har uppfattat. Tankar snurrar kring hur mycket tid som läggs vid datorn och vad den tiden hade kunnat användas till annars. Är i startgroparna för ett förändrings- och utvecklingsarbete med mig själv, som får mig att börja skifta fokus på saker. Om jag i fortsättningen väljer att begränsa min bloggtid förlorar jag mycket glädje och gemenskap här, men får möjlighet att vinna många andra saker. Vi får se vad som händer. Kanske avger jag helt enkelt ett löfte till mig själv om att vägra ha dåligt samvete för en blogg som bitvis inte uppdateras lika ofta som förr. För helt utanför den härliga träningsbloggsvärlden vill jag ändå inte ställa mig, kanske bara lite längre från händelsernas centrum. Ett tag i alla fall.
Åter till träning.

I torsdags gav jag mig ut i skogen igen och sprang 6 km. Knäet gjorde varken ont under eller efter löpturen och nästa gång kan jag säkert testa att lägga på ett par kilomter.

Sedan jag kom hem från Tunisiensemestern har jag haft ett enormt sug efter att få befinna mig i skogen. Skogen är verkligen mitt rätta element. Tystnaden, den klara friska luften, de stolta träden. Jag älskar att vara där. Hoppas på att kunna sticka till småland snart och få vandra omkring i min egna skog.

En timme efter löpningen tränade jag body balance. Benen var inte överlyckliga över detta, darrade och skrek av mjölksyra. Men själen var lycklig. Då vi under meditationen uppmanades förflytta oss till en trygg plats och därefter låta tanken svepa över hur vi skulle vilja vidareutveckla oss som människor blev jag väldigt berörd, för att det är just vad jag håller på att inleda. Att efter ett tungt träningspass få insikt om att ens älskade trygga skog kan vara till hjälp i arbetet med detta var bara ytterligare en gåva som träningen kan ge en.



I fredags jobbade jag hela dagen och i lördags tränade jag benstyrka på gymmet. Jag utförde övningarna jag fått från sjukgymnasten och det kändes väldigt bra. Igårkväll hade min underbara sambo sin 30-års fest och det blev en mycket rolig och glädjefylld afton fylld av goda drinkar. Idag ligger jag mest i sängen, läser böcker och tidningar ihop med en kopp te och mår väl. Ikväll väntar filmmys. Undar om jag för första gången på flera månader kommer orka se en hel film? Kanske om vi börjar klockan åtta...

torsdag 10 september 2009

Hos sjukgymnasten

I onsdagsmorse var jag ordentligt sliten då klockan ringde tidigt. Visste att jag hade tränat ganska intensivt de tidigare dagarna, men tänkte att ett morgoncorepass och lite rehabövningar hos sjukgymnasten ändå inte skulle vara någon större ansträngning. Jag hade fel...

Corepasset var det mest högeffektiva sådana jag någonsin varit på. Jag hade aldrig ens kunnat föreställa mig ett så jobbigt corepass, och därtill som en morgonklass. Värst och effektivast var de fruktade plankorna. Först planka med armbågarna på bollen, och så ner till planka på mattan, och så lite sidoplanka. Lite ryggövningar och så en utmaning där man gick ihop två och två. Ställde sig i planka mitt emot varandra och gjorde high fives med vänster hand, höger hand, vänster hand i två freaking minuter. Därefter ytterligare en mördarövning innan dödsfinalen - stå i skottkärrsposition medan kompisen håller ens fötter och omväxlande släpper ens högra och vänstra ben (som vill falla med kraft mot marken, men som man ska stabilisera upp, hejda och lyfta upp igen). Det kändes som min puls låg kring 90% här, men så var det kanske inte. Ännu mer sliten lämnade jag dock gymmet, tog mig hem och åt, och begav mig mot sjukgymnasten.

I trapporna upp till lokalen kände jag hur trötta mina ben var. Jag fick mjölksyra från trappsteg nummer tre. Aj aj. Ni kan nog tänka er min ångest då sjukgymnasten berättade att vi för att hitta roten till mina problem skulle maxbelasta mina ben idag, ben för ben, muskel för muskel. Hjälp!!! Jag fick 10 minuters uppvärmning på crosstrainern och fast min puls låg under 70% brände mina ben något oerhört.

Jaja, bara att bita ihop. Övningarna var långt från behagliga, men jag tog mig igenom dem, svettandes som en tok. Och vi hittade intressanta saker ska ni veta! I framsidag lår var jag jämnstark mellan sidorna, och i baksidan var jag lite svagare i vänstersidan (där knäet ömmar).

Det häftiga var att när vi kom till höftlyften funkade högersidan fint medan vänstersidan bara föll ihop och gav upp. Kvalitén på övningarna där var hur dålig som helst och jag orkade göra knappt hälften så många repetitioner där. Hur kan jag inte ha märkt det? Höfterna är tydligen vad som styr isättandet av foten och har man svaga höfter kan det hända att benen faller innåt, knäet felbelastas och smärta uppstår.

Jag fick med mig en diger övningsbank hem, med rekommendationen att genomföra hemmaövningar varannan dag, och ordentlig benträning 1-2 ggr i veckan. Springa får jag så länge det inte gör speciellt ont, och heller inte för långa sträckor. Återbesök om en månad.

Det känns riktigt bra det här! Häftigt att kunna se en stor skillnad mellan sidorna, och tryggt att få med sig en övningsbank hem att jobba på. Det ska nog bli bra det här!

tisdag 8 september 2009

Massvis med träning

Millisekund efter en kamelpuss.


I söndags eftermiddag då vi kom hem från resan ägnade vi oss åt operation uppackning och tvätt. Egentligen hade jag velat sticka iväg på ett Balancepass för att sträcka ut ryggen, men det hanns helt enkelt inte med.

Löpning
Måndag förmiddag. Jag och en höstfrisk skog. Helt underbart att få fylla lungorna med lättandad och väldoftande luft, känna hur den fick kroppen att orka. Och så fin skogen har blivit! Joggade 7 km och kände igenom kroppen. Det kändes lätt och härligt, och knäet ömmade inte.

Styrketräning
Imorse tränade jag rygg på gymmet. Kom på en bra plan gällande träningsfördelning häromdagen. Jag tänker sikta på ett renodlat styrkepass för ryggen i veckan, och ett corepass. Då kommer jag förhoppningsvis forsätta att bygga upp ryggen samtidigt som jag får korsryggsträning och magträning på coren. (Därtill blir det ett benstyrkepass + ungefär 3 konditionspass av varierande art).

Body Combat
Mitt kvartersgym har just inför BodyCombat och det var jag såklart tvungen att testa. Jag älskar den kraftfulla känslan av att stå framför spegeln och slåss och sparkas. Dessvärre kom jag idag till den tråkiga insikten att min rygg inte älskar det lika mycket. Det blir liksom fel i min överrörliga rygg när man skickar ut armar, armbågar och ben utan att få slå emot något som stoppar. Skit också, för det är ju så roligt! Det är säkert ingen fara att träna det någon gång ibland, men jag tror inte att jag borde göra det regelbundet.


Imorgon bitti väntar ett härligt 45 minuter långt corepass, och därefter ett besök hos sjukgymnasten för genomgång av rehabövningar. Spännande!

Resan II - Mat & Träning



Här ovan ser ni bilder av mat som serverades. Maten var... annorlunda. På frukosten fanns det frallor, marmelad och ost, ägg i alla dess former, korvar som smakade obestämbart "blommigt", och diverse mer eller mindre läskiga bakverk. Det var svårt för mig som inte tål ägg att få i mig protein här så jag struntade i energifördelningen och njöt av frallor med ost istället.

Mina kära resekamrater önskade äta lunch och eftermiddagssnack vid pool- eller strandbaren varje dag, men dessa serverade endast pizza och hamburgare vilket jag tröttnade på dag två; därför vandrade jag upp till hotellrestaurangen även då och åt lite mer energigivande mat där. Vid lunch och middag fanns det riktigt bra mat. Salladsbordet var cirka 20 meter långt, och med en god olivolja till kände jag mig helt lyrisk över mina grönsakstallrikar. Gällande den övriga maten serverades det mesta; kanin, lamm och nötkött. För det mesta höll jag mig till säkrare kort som kyckling och ris eller nötkött och pasta. Det blev bra mat som smakade ok.

Efterrätterna var ganska magiska. På bilden ovan ser ni någon form av mintgrön vaniljsås och den översta bilden tror vi komponerats av friterat smält socker. En tugga där och man var sockerhög i en timme...

Till vår förvåning ingick öl, vin och sprit i vår all inclusive. Såhär i efterhand gjorde det dock varken från eller till. Då ens kroppar kämpade tappert med vätskebalansen i den extrema värmen gjorde en drink eller ett par glas vin att huvudet bultade stenhårt. Mina två tuber Resorb prioriterades i samband med träning istället för dagen efter drinkar. Jag tror att det hade varit rent skadligt att vara riktigt berusad och uttorkad i ett sådant klimat när man är ovan. Dock kan jag inte neka till att det kändes det riktigt lyxigt att kunna hämta ut ett glas vin när man ville, och att sitta vid poolen och dricka färglada drinkar.

Under veckan fick jag till en morgonpromenad och en morgonjogg. Även om jag ställde klockan tidigt var det extremt varmt. Att gå upp och gå fungerade bra, men löpningen tärde verkligen på kroppen. Jag gjorde som sagt ett försök att trotsa detta och gav mig ut till stranden för att springa en tidig morgon. Det var så vackert och härligt att springa längs havskanten! Havsnivån var låg och jag kunde springa i torr hårt packad sand. Det gick dock inte många minuter innan kroppen var riktigt varm och huvudet bultade av vätskebrist. Jag ignorerade det så länge jag kände var hälsosamt och varvade sedan jogg med gång. Inget pass som bygde kondition direkt, men ett pass som var härligt för själen! Som ni ser ovan var jag svettig nog att imma ner kameralinsen när jag kom tillbaka till rummet :)

Riktigt lika varmt var det inte inne i hotellets gym. Där fanns en halvbra AC. Det var skönt att bryta av solandet och badandet med en timmes styrketräning, vilket jag gjorde tre dagar. Ett arm och axelpass, ett mag och ryggpass och ett benpass. Träningen i värmen påverkade musklerna så att det blev uppumpade direkt, fylldes av mjölksyra snabbt i seten men gick att träna sig igenom, och gav en träningvärk som höll i sig i fyra, fem dagar. Helt galet! Roligt var det också!

Min käre bror och sambo sprang omkring hela veckan och tjatade om sina "guns" och "the gun show", vilket vi såklart var tvungna att föreviga...


Vid ett par tillfällen spelade vi tennis. Det var skoj! Jag har aldrig spelat tennis innan och det var kul när man väl kunde hålla bollen igång ett tag. Matcherna blev dock inte så långa i värmen, men vi spelade på tappert så länge vi orkade.

Taxfreens godis var för övrigt roligt att klämma på, och en ask Kinderchoklad inhandlades.

Nu ska jag strax till gymmet. Där ska det tredje träningspasset sedan hemkomsten tränas. Förhoppningsvis finns tid och ork till att blogga om passen senare ikväll.


Resan I - Hotellet & Utflykter


Nu är jag hemma igen efter en varm och avkopplande semestervecka i Tunisien. Vi bodde på ett ganska fint hotell med den stora fördelen att stranden låg 50 meter från vårt rum. Vi hade också all inclusive, vilket gjorde att man kunde äta och dricka av det som bjöds varsomhelst (fanns 5 olika restauranger/barer) och närsomhelst (öppet från 06.30 till 01.30).

Själv tyckte jag att det var jätteskönt att inte behöva lämna hotellet om man inte ville, exakt så vill jag ha det på en semseter. Slippa precis alla måsten och bara ligga i en stolstol med en bok och ta det lugnt. Då vi hela tiden åt på hotellet slappa man det där (lilla) stressmomentet att vandra iväg och hitta en bra restaurang som passade alla.

Vissa dagar av veckan gjore vi absolut ingenting. Vi vandrade mellan solstol och pool och solstol och hav. Havet var galet varmt, likaså luften. Ofta kring 40 grader i skuggan, och luftfuktigheten tryckte i lungorna. Man var inte speciellt pigg mitt på dagen alltså...
.Vi var iväg på två utflykter. En där vi såg en medeltidsshow till häst som det dessvärre inte gick att få speciellt bra bilder ifrån (kanske dyker upp någon senare, alla mina resekamrater har inte skickat runt sina bilder än) och en snorklingstur.
Snorklingen var helt fantastik! Själv har jag bara testat att snorkla ett par gånger tidigare, men aldrig såhär djupt eller länge. Jag har en life long dream efter tyngdlöshet, som bottnar i att jag när jag var yngre ofta drömde om hur häftigt det hade varit att först springa riktigt fort, och sedan mitt i ett steg bara trycka ifrån och sväva fram genom luften. Snorkling och dykning kan nog vara det närmaste detta jag kommer att komma. Det som gjorde mig allra lyckligast under snorklingen var då jag simmade just över gruppen som dök med tuber, och hamnade i ett hav av bubblor. Det var en av de mäktigaste känslor jag upplevt. Jag var helt innesluten av miljontals bubblor och varmt ljusblå hav. Där låg jag länge och bara njöt. Vi försökte få bild på bubbelhavet men lyckades inte helt, men ni kanske får en liten uppfattning av känslan av alla dessa bubblor mot huden av bilderna nedan.

Senare idag kommer ett inlägg om träning och mat under semestern!